Marko Kilp piirdus seekord Ruka MK klassikasprindis ajasõiduga.

Foto: Flawia Krawczyk
Talisport
26. november 2021, 17:14

„Koduhoovis“ punktideta jäänud Marko Kilp: läheneme hooajale teistmoodi (1)

Kui eelmisel kahel hooajal teenis suusasprinter Marko Kilp Ruka klassikasprindist talve ainsad MK-punktid, siis tänavu jäi ta 0,82 sekundiga veerandfinaalist välja ja sai 39. koha. Arvestades teistsugust treeningute ülesehitust, pole tänane tema jaoks halb üllatus.

„Me pole veel nii palju sprinditrenne teinud, vaid oleme üritanud teravamaid treeninguid edasi lükata ja toome neid olümpiamänge silmas pidades plaani hooaja keskel,“ rääkis Kilp telefonitsi Õhtulehele.

See, et teravamat vormi ajastatakse uude aastasse, andis täna tunda. „Üldist kiirust jalgades ega ülakehas väga polnud, mis on minu puhul ebatavaline. 0,7 km peal kaotasin juba suht palju (liidrile 3,7 sekundit – M. T.), mis on minu jaoks vähe uskumatu. Aga seis ongi selline, kiirust pole veel. Pikemad distantsitreeningud on veel sees, pole neist välja puhanud. Siit saab kindlasti tõusta,“ ütles mees, kes on Rukal teinud oma karjääri kolm paremat MK-sarja tulemust (11., 13. ja 17. koht).

Kilp lisas, et suurt pettumust hinges pole, kuid natuke kripeldab, sest 30 sekka pääsust jäi puudu ju vähem kui sekund. Kust võinuks need leida? „Jooksin ise natuke kinni. Kui suusad viimasel tõusul mõned korrad tagasi lipsasid, pidanuksin rajast välja tulema ja üles jooksma. Punnisin rajas, kus asi läks maru käte peale. Seetõttu ei suutnud viimast sirget nii hästi pingutada. Finaalides tulid kõik kiiremad rajast väljas üles, jäljes polnud täna mõistlik üles minna. See võis olla põhjus, kuhu kadus minu edasipääs,“ arutles Kilp, kes treenib jätkuvalt Aivar Rehemaa ja Anatoli Šmiguni näpunäidete järgi.

„Iga kord, kui Otepääle satume, siis on Anatoli ikka trennis kohal. Suvel olid Aivar ja Anatoli mõlemad iga päev olemas. Praegu treenib ta (Anatoli) Otepääl nooremaid poisse, Aivaril on [A.R Pro Ski tiimis] nooremaid kah.“

Üldiselt jääb Kilp suve ja sügisega rahule. Tervis pidas vastu, haigusi ega traumasid polnud. „Väga suuri riske pole võtnud, aga oleme püüdnud teha asju teistmoodi,“ viitas ta ülalmainitud intensiivsete treeningute ajastamisele.

Teise Eesti suusatajana eelmisel talvel MK-punkte teeninud Martin Himma sai täna 44. koha, veerandfinaal jäi 1,56 sekundi kaugusele. „Kahetised tunded, eks eesmärk oli ikkagi top 30. Koht ei ole väga hea,“ tunnistas ta. „Kui vaadata kaotust võitjale ja võrrelda tippudega, siis pole paha. Tunne oli täitsa hea muidu, arvan, et selle natukese, mis jäi finaalidesse jõudmisest puudu, andsin ära peale viimast tõusu platool ja paaristõugetel.“

Himma teeb Rukal kaasa kogu programmi, homsel eraldistardist 15 km klassikadistantsil osaleb suure tõenäosusega ka Kilp. „Täna sai plaanitust vähem suusatada, nii et homme tuleks üks korralik pingutus teha,“ ütles ta.