Suure tõenäosusega sureb Carlos Arthur Nuzman trellide taga.

Foto: Reuters / Scanpix
Spordivaria
26. november 2021, 17:11

SUUR PETTUS: Rio olümpiamängude juht sai häälte ostmise eest 30aastase vanglakaristuse (2)

Üle kahe aastakümne Brasiilia olümpiakomiteed juhtinud Carlos Arthur Nuzman mõisteti 30 aastaks ja 11 kuuks vangi, kuna mees ostis hääli Rio de Janeiro olümpiamängude korraldusõiguse saamiseks.

Nuzman, kes juhtis Rio 2016 korralduskomiteed, tunnistati süüdi korruptsioonis, kuritegelikus organisatsioonis osalemises, rahapesus ja maksudest kõrvalehoidumises. 79aastast meest ei panda vangi enne, kui kõik tema apellatsioonid on ära kuulatud. Tema ja ta advokaat ei soostunud otsust kommenteerima.

Kohtunik Marcelo Bretas mõistis vangi ka endise Rio kuberneri Sergio Cabrali, ärimehe Arthur Soarese ja Rio olümpiamängude korralduskomitesse kuulunud Leonardo Gryneri. Uurijate sõnul andsid neli meest häälte eest altkäemaksu rahvusvahelise kergejõustikuliidu endisele presidendile Lamine Diackile ja tema pojale Papa Massata Diackile. Papa Massata Diack on varem süüd eitanud, vahendab The Guardian.

Prantsusmaa kohus mõistis Lamine Diacki 2020. aasta septembris rahapesu ja Venemaa dopinguafääriga seotud korruptsiooni tõttu vangi. Tagantselja saadeti trellide taha ka Papa Massata Diack , kes sai lisaks enam kui miljoni euro suuruse rahatrahvi. 

Cabral istub kinni alates 2016. aastast ja teda ähvardab rida muid süüdimõistvaid kohtuotsuseid ja uurimisi. Ta ütles Bretasele kaks aastat tagasi, et maksis ROKi koosolekul kuue hääle eest kaks miljonit dollarit. Cabrali väitel maksti hiljem Diacki pojale veel 500 000 dollarit, millega pidi saama veel kolme ROKi liikme hääle.

Rio sai 2016. aasta olümpiamängude korraldusõiguse 2009. aastal sügisel, kui nad edestasid hääletusel Chicagot, Tokyot ja Madridi. Uurimine algatati 2017. aastal, kui Prantsusmaa ajaleht Le Monde avastas, et samal aastal said vähemalt kolm ROKi liiget altkäemaksu.