Kristjan Ilves.

Foto: Aldo Luud
Talisport
27. november 2021, 17:30

Tugeva sõidu teinud Kristjan Ilves saavutas Ruka MK-etapil neljanda koha (3)

Kahevõistleja Kristjan Ilves saavutas Ruka MK-etapi teisel võistluspäeval neljanda koha.

10 km suusadistantsile kolmandana läinud eestlane püsis terve sõidu vältel esikaheksas. Sõidu ajal tekkis kümneliikmeline juhtgrupp ning 25aastane Ilves tuli lõpuks tugeva lõpuspurdi toel neljandaks, kaotades võitjale 2,8 sekundiga. Kolmas koht jäi poole sekundi kaugusele.

Etapi võitis esimesena rajale pääsenud Terence Weber. „Nii külm oli. Viimasel ringil tekkis suur juhtgrupp, aga hoidsin lõpuks piisavalt energiat. Olen väga õnnelik, et võitsin,“ kommenteeris sakslane oma esitust Duo5 kanali vahendusel.

Teise koha sai Eric Frenzel (+1,2) ja Saksamaale tõi kolmikvõidu Vinzenz Geiger (+2,3). Ilvese järel oli viies sakslane Julian Schmid (+3,1) ning esikuuiku lõpetas austerlane Lukas Greiderer (+3,4).

Hüppemäel sai oli Ilves täna kolmas 136meetrise õhulennuga. Ta lendas kerges taganttuules hea stiiliga ja teenis kokku 149,9 punkti. Duo5 kanalil võistlust kommenteerinud Kaarel Nurmsalu vahendas ülekande lõpus Ilvese esimesi muljeid: „Natuke innukas. Hea hüpe, aga gramm jäi enda ideaalsest sooritusest puudu.“

Nurmsalu ise märkis vahetult pärast hüpet, et sel oli natuke vägisi tegutsemise maiku. „Baasliigutus on väga hea. Hüpe oli väga kena, aga just see viimane nõks, mida tahaks alati juurde, võiks parem olla. Rütm loomulikumaks ja 140 meetrit pole mingi probleem,“ arutles endine tippsuusahüppaja otse-eetris.

Hüppevõistluse võitis sakslane Terence Weber, kes stardib suusarajale kaheksa sekundit enne Ilvest. Kahe vahele mahub veel austerlane Mario Seidl. Eestlase selja taga kümne sekundi sees on neli meest: jaapanlane Ryota Yamamoto (+0.13 liidrile), norralane Espen Björnstad (+0.13) ning sakslased Eric Frenzel (+0.15) ja Vinzenz Geiger (+0.18). Ilmselt on kell 16.30 algava suusavõistluse võtmeküsimus, kui kaua suudab Ilves kannatada Frenzeli ja Geigeri tempot.

Ilvese treeningkaaslased norralased said aga krae vahele pangetäie jäist vett, sest viimaste aastate valitseja Jarl Magnus Riiber (eile 1. koht) ning Kasper Moen Flatla (eile 19.) said hommikuses kvalifikatsioonis nõuetele mittevastava hüppekombinesooni tõttu disklahvi ega saa täna võistelda.

„Vöökoht oli pisut väiksem kui peaks ning kombe natuke liiga suur,“ kommenteeris Riiber Norra meediale. „Seda ei tohiks juhtuda.“

Võistlusvoorus said disklahvi soomlased Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho.

Kombeprobleem oli ka Ilvesel neljapäevasel proovivõistlusel, kuid tema varustus tehti juba samal õhtul korda ning rohkem pole tal sellega siiani muresid olnud.