Therese Johaug tunnistas eile Frida Karlssoni paremust, aga teenis täna hooaja esimese etapivõidu.

Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / Scanpix
Talisport
28. november 2021, 15:51

Johaug, erinevalt Norra meestest, külma ei kartnud ja tegi eilse järel kindla vigade paranduse (3)

Norra meessuusatajad leidsid, et miinus 23-ga on ikka liiga karm rajal liuelda ja nii loobuti kollektiivselt Ruka MK-etapi 15 km jälitussõidust. Norrakate otsusest lõikasid kõige suuremat kasu venelased, kes jõudsid esikaheksasse koguni kuue mehega.

Laupäevasel 15 km klassikadistantsil jõudis esikümnesse neli Norra suusatajat, kuid nähes täna Soomes valitsevaid külmakraade, tehti otsus: rajale ei minda.

Norrakate treener Eirik Myhr Nossum põhjendas otsust konkreetselt: Rukal on lihtsalt kohutavalt külm.

„Võib-olla vastavalt reeglitele võib suusatada, kuid juba eile oli nii külm, et mehed tundsid, et see hakkas nende kopsudele. Nad teavad, et tähtsad nädalavahetused seisavad veel ees. Nad ei tahtnud selles külmas võtta minged riske,“ lausus Nossum.

Kuna võistlusest loobus ka laupäevane võidumees soomlane Iivo Niskanen – ta ise kommenteeris seda nii, et mõne inimese jaoks on tervis tähtsam kui raha – kujunes 15 km vabatehnikas sõidetud distantsist Venemaa pidu. Esikaheksasse mahtus neid kuus ja võeti nelikvõit, kui Aleksandr Bolšunov edestas lõpuspurdis 0,5 sekundiga Sergei Ustjugovit ja 0,7 sekundiga Artjom Maltsevit. Ivan Jakimuškini (+5,3) selja taga oli parima mittevenelasena Tšehhi suusataja Michal Novak viies (+9,2).

Starti jätsid minemata ka meie mehed Alvar Johannes Alev, Kaarel Kasper Kõrge ja Marko Kilp. Laupäeval 65. koha saanud Martin Himma oli aga rajal ja lõpetas jälitussõidu 54. kohaga (+4.38,4).

Naiste 10 kilomeetri jälitussõidu starti jätsid lõpuks minemata 13 sportlast, kelle seas ainsa eestlasena üles antud Kaidy Kaasiku ja ka kolm norralannat. Küll aga ei peljanud külma Therese Johaug, kes eile teise kohaga leppima pidi, aga täna Frida Karlssoni vastu vigade paranduse tegi.

Kui eile teenis rootslanna Karlsson Johaugi ees 10 kilomeetri klassikadistantsil 13,7 sekundiga võidu, siis täna jäi Johaug ise 7,8 sekundiga peale. Kolmas oli lõpus napilt Krista Pärmäkoskist ja Rosie Brennanist napilt jagu saanud Heidi Weng.

MK-sarja üldliidriks jäi 220 punktiga Karlsson, Johaug on kogunud 180 punkti.