„Vabastage uiguurid“ on kirjutatud Enes Kanteri kossutossudele.

Foto: Kevin C. Cox / AFP / Scanpix
Spordivaria
29. november 2021, 10:10

Aastaid võimudele pinnuks silmas olnud spordikuulsus muudab nime: Kanterist saab ametlikult Freedom (5)

Inimõiguste eest võitlev NBA staar Enes Kanter on teinud suure otsuse ja seni tema perekonnanimeks olnud Kanterist saab nüüd keskmine nimi. Edaspidi võib Türgis sündinud, kuid peagi USA kodanikuks saavat Boston Celticsi keskmängijat kutsuda Enes Kanter Freedomiks, kirjutab Bleacher Report.

„Freedom“ tähendab eesti keeles vabadust ja just selle nimel ongi Kanter aastaid tööd teinud.

„Hiinas on nii palju sunnitöölisi. Näiteks kasutatakse uiguure sunnitööl ära, see on tänapäeva orjandus ja see kõik leiab just praegu aset Hiinas,“ kritiseeris Kanter CNNile. „Praegu on miljonid uiguurid arreteeritud, müüdud ja töölaagrisse kamandatud. Neid represseeritakse pikkade töötundide ja halbade elamistingimustega.“

„Ärge unustage, et iga kord, kui te uhked tossud jalga tõmbate või T-särgi selga panete, siis on selle taga palju pisaraid, ängistust ja verd.“

Kanterist peaks täna saama Ameerika Ühendriikide kodanik. Oma sünnimaale ehk Türki ta naasta ei saa, sest on president Recep Tayyip Erdoğani inimõiguste teemaga välja vihastanud ja nii kui ta seal maad puudutaks, siis ta tõenäoliselt arreteeritaks.

Kanterile on sageli ette jäänud ka Nike’i reklaamnägu LeBron James, kes tema osas omavahelise mängu järel nädalapäevad tagasi kriitikanooli tulistas. „Tal on minu osas nii mõndagi öelda olnud. Kui sul midagi öelda on, siis tule seda mehele näkku. Tal oli see võimalus, aga ta kõndis minust koridoris lihtsalt mööda,“ sõnas toona James.