surm, matused, lahkunud.Foto: Tiina Kõrtsini
Kergejõustik
30. november 2021, 16:15

Skandaalne kuulitõukaja suri kõigest päev enne 53. sünnipäeva

Päev enne oma 53. sünnipäeva suri 1999. aastal kuulitõukes maailmameistriks tulnud ameeriklane C.J. Hunter. Kuigi Hunter kuulus kuulitõukes maailma tippu, siis enim rahvusvahelist tähelepanu teenis ta sprindikuulsuse Marion Jonesi abikaasana, kellega nad osalesid BALCO labori skandaalis.

150kilone Hunter parandas 1999. aasta Sevilla MMi viimasel katsel isiklikku rekordit 35 sentimeetriga ja tõusis tulemusega 21.79 kullale. „Viimase tõukevooru eel ei mõelnud ma võidule. Mõtlesin, et olen aasta MMi nimel töötanud ja oleks kahju, kui kogu vaev tulemuses ei kajastuks,“ lausus toona sakslase Sven-Oliver Buderi esikohalt tõuganud Hunter, nõjatudes vastu tooli seljatuge, käed rinnal ja rahulolev muie näol. „Tänane oli esimene osa minu kolme-etapilisest plaanist — kuld 1999. ja 2001. aasta MMil ning Sydney olümpial.“

Vägev plaan jäi tal siiski teostamata. Kuigi Hunter tõukas 2000. aasta USA katsevõistlustel uue isikliku rekordi 21.87, siis OMi eel andis mees nandrolooni sisaldanud positiivse dopinguproovi ning Sydney olümpiale ta ei pääsenud.

Kui esialgu teatati, et Hunteri juulis Oslo kuldliiga etapil antud dopinguproovis ületas keelatud aine nandrolooni hulk tuhat korda lubatu piiri, siis peagi kinnitas rahvusvaheline olümpiakomitte (ROK), et positiivsed olid ka kuulitõukaja kolm ülejäänud sel suvel antud testi.

Sellega kerkisid tumedad pilved ka tema toonase kaasa Marion Jonesi ümber, kes võitis Sevilla MMil medali nii 100 meetri jooksus kui kaugushüppes. Esialgu pääses Jones puhtalt ning võitis Sydneyst ajaloolised viis medalit. 2002. aastal lahutas paar abielu ning kaks aastat hiljem tunnistas Hunter uurijatele, et Marion pruukis keelatud aineid Sydney olümpiaks valmistudes ja ta käis naisele BALCOst THGd, EPOt, insuliini ja kasvuhormooni toomas.

Sportlaskarjääri päädimise järel tegeles Hunter treeneritööga.