Anett Kontaveit või Katrina Lehis - kumb valitakse aasta naissportlaseks?

Foto: Tiina Kõrtsini, Stanislav Moškov
Spordivaria
1. detsember 2021, 07:02

ANNA OMA HÄÄL! Kes valitakse aasta sportlasteks? (17)

Läheb taas lahti! Kolmapäeval algas Eesti Olümpiakomitee kodulehel „Aasta sportlane 2021“ rahvahääletus. Kui koroonapandeemia tõttu eriti napiks jäänud eelmisel spordiaastal välja vaid üleüldine parim sportlane, siis tänavu käib hääletamine taas aasta meessportlase, aasta naissportlase ja aasta võistkonna kategoorias, lisaks saab valida parimat treenerit. Laureaadid tehakse teatavaks 29. detsembril Alexela kontserdimajas toimuval „Spordiaasta Tähed 2021“ auhinnagalal.

Eesti Olümpiakomitee peasekretär Siim Suklese sõnul on keerulisele ajale vaatamata olnud Eesti sportlased rahvusvaheliselt edukad. „Usun, et konkurents aasta sportlase tiitlile kujuneb huvitavaks ja emotsionaalseks ning kindlaid võitjaid ette ennustada on keeruline. Kutsun kõiki „Aasta sportlane 2021“ valimisel kaasa lööma, sest rahvahääletusel osalemine annab igale fännile võimaluse anda osa oma emotsioonist tagasi, hinnates oma kangelaste pingutusi,“ ütles Sukles. 

Kindlalt võib aasta parima tiitli ära anda vaid võistkonna kategoorias: vaevalt keegi saab vastu olümpiavõitjatest epeenaistele. Mujal läheb pingelisemaks. Kas parimaks naissportlaseks tunnistatakse Katrina Lehis või Anett Kontaveit? Kas treenerite seas jagavad esikoha ära eelnevate juhendajad Nikolai Novosjolov ja Dmitri Tursunov või eelistab rahvas Kaido Kaabermad? Ja kes on kõige säravamate medalite puudumisel parim spordimees?

2021. aasta meessportlane, naissportlane, võistkond ja treener selguvad rahvahääletuse, spordiajakirjanike ja alaliitude hääletustulemuste liitmisel. Võrdsete lõplike punktide korral pälvib tiitli spordiajakirjanikelt kõrgema hinde saanud sportlane. Ajakirjanikud ja alaliidud valivad lisaks ka aasta noorsportlast.

Laureaadid kuulutatakse välja 29. detsembril Alexela kontserdimajas toimuval galaõhtul „Spordiaasta Tähed 2021“, mille otseülekannet saab jälgida Kanal 2 ja Postimehe vahendusel.

Eestis on aasta sportlasi valitud juba 90 aastat ja kõige rohkem Kristjaneid võitis Erika Salumäe, kes pälvis vahemikus 1983–1996 üheksa aasta parima tiitlit.

1967. aastast valitakse eraldi aasta mees- ja naissportlast, 1969. aastal lisandus aasta võistkond ning 1988. aastast alates antakse välja aasta treeneri tiitlit. Mullu valiti erakordselt aasta sportlasteks rallisõitjad Ott Tänak ja Martin Järveoja, aasta treeneriks Anna Levandi ja aasta noorsportlaseks Kelly Sildaru.