Östersundis esimese sprindi võitnud Hanna Öberg.

Foto: Anders Wiklund / AFP / Scanpix
Talisport
1. detsember 2021, 18:16

KÄRE PAKANE! Äsja Kläbot & co'd kimbutanud krõbedad miinuskraadid valmistavad nüüd peavalu laskesuusatajatele

Kui eelmisel nädalavahetusel kiusasid krõbedad külmakraadid põhja suusaalasid, siis eelduste kohaselt jõuab nüüd pakane külla ka laskesuusatajatele. Võib juhtuda, et ei õnnestugi kõiki sõite planeeritud kujul läbi viia.

MK-sarja avanädalavahetusel näitas kraadiklaas Östersundis umbes seitset miinuskraadi, mis on veel igati optimaalne. Samal ajal jätsid paljud tipud eesotsas Johannes Hösflot Kläboga pühapäeval Rukal startimata, sest murdmaasuusatajate jaoks oli temperatuur liiga külm. Ametlikus protokollis on kirjas, et meeste 15 vabatehnikadistantsi ajal oli külma -18,5 kraadi.

Laskesuusatajad on teist nädalavahetust järjest Östersundis ja nüüd jõuab külm ka sinna. Neljapäevaseks naiste sprindiks ennustatakse temperatuuriks -18 ja meeste omaks -17. Kuivõrd arvesse võetakse tuulekülma, siis võivad sõitude toimumised ohtu sattuda, aga esialgu veel liialt tuulist ilma ei ennustata.

Rootsi koondise peatreeneri Johannes Lukase sõnul on ilm hooaja alguse kohta tavapäratult külm. „See on paras pähkel. Laskmise juures on käte ja sõrmede osakaal väga suur, aga külmaga kasutavad suusatajad sageli paksemaid kindaid, mis omakorda pärsivad sõrmede tunnetust,„ selgitas Lukas Aftonbladetile. „Kui aga jätta õhemad kindad, siis on see sellise külmaga päris riskantne. Nii külma ilmaga on päris raske õigeid otsuseid langetada.“

Küll aga saab olukorda vaadata ka positiivsemast küljest, sest ka Pekingi olümpial tuleb atleetidel rinda pista külma ilmaga. „See on enne olümpiat hea ettevalmistus. Kõik saavad leida endale sobivad kindad ja meetmed, mis aitavad külmaga hästi toime tulla.”

Naiste sprint saab neljapäeval alguse kell 14.45 ning meeste oma kell 17.30. Lisaks on sel nädalavahetusel kavas jälitussõidud ja teatesõidud.