Üks aasta ikoonilisemaid fotosid. Karsten Warholm hetked pärast imeaja jooksmist.

Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix
Kergejõustik
1. detsember 2021, 20:59

Rasmus Mägi konkurent krooniti maailma parimaks, naiste seas lõi laua puhtaks Jamaica imenaine (1)

Maailma kergejõustikuliit World Athletics pärjas kolmapäevasel virtuaalsel tseremoonial aasta parimaid. Koore riisusid mõistagi olümpial kõige kõvemaid tegusid teinud atleedid.

400 meetri tõkkejooksus olümpiafinaalis maailmarekordit ligi sekundiga kärpinud Karsten Warholm valiti kuu aja eest Euroopa parimaks ja nüüd on ta ka maailma parima kergejõustiklase laureaat. WA koduleheküljel nimetati seda isegi üheks kergejõustiku ajaloo märkimisväärseimaks sündmuseks.

„Ma olen väga õnnelik,“ tunnistas 45,94 uuteks rekordnumbriteks jooksnud norralane galal. „Kui ma Tokyos esimest korda seda aega nägin, siis arvasin, et see on mingi eksitus. Ma tõesti ei uskunud seda. Enda võidus ei olnud ma enne finišijoone ületamist sugugi kindel, see oli väga pingeline. Ma annan endast alati maksimumi ja ei tea täpselt, mis minu selja taga toimub. Kui sain aru, et 45,94 on õige aeg, siis mõtlesin, et „see pole üldse halb, võtan vastu!“.

Naiste seas riisus koore Tokyos kolmekordseks olümpiavõitjaks kroonitud sprindikuninganna Elaine Thompson-Herah, kes oli parim nii 100, 200 kui 4 × 100 meetri jooksus. Lisaks oli ta aegadega 10,54 ja 21,53 vastavalt 100 ja 200 meetri maailma edetabeli parim ja kõigi aegade teine.

„Võtan aasta korraga,“ kommenteeris Thompson-Herah. „Jõudsin maailmarekorditele väga lähedale, seega kõik on võimalik. Naelikuid ma niipea varna ei riputa!“

Jamaicalanna lubas, et järgmine aasta tahab ta Eugene’is toimuval MMil oma edu korrata. „See on mu kodu lähedal ja seega tulevad nii sõbrad kui pere kohale. Loodetavasti lastakse publik tribüünile, kahjuks Tokyos ei lubatud.”

Teised auhinnad:

Tõusev naistäht – Athing Mu (800 m ja 4 × 400 m olümpiavõitja)
Tõusev meestäht – Erriyon Knighton (U20 200 m maailmarekordi omanik)
Inspiratsiooni autasu – Gianmarco Tamberi ja Mutaz Essa Barshim (kõrgushüppes olümpiakulda jaganud mehed)
Parim treener – Bobby Kersee (Allyson Felixi ja Sidney McLaughlini treener)

Aasta parim kergejõustikufoto: