Lewis Hamilton tänasel pressikonverentsil.

Foto: AP / SCANPIX
Vormel 1
2. detsember 2021, 22:13

Hamilton juhtis tähelepanu inimõiguste rikkumisele Saudi Araabias: ma ei tunne end siin mugavalt (5)

Seitsmekordne vormel 1 maailmameister Lewis Hamilton tunnistas ajaloo esimese Saudi Araabia GP eel ajakirjanikele, et ei tunne end seal mugavalt, sest riigil on tõsiseid probleeme inimõiguste austamisega.

Organisatsioon Human Rights Watch on etapi toimumist kritiseerinud ja teatanud, et F1 sealviibimine aitab kaasa Saudi Araabia valitsuse pingutustele pesta riigi maine puhtaks.

Viimase aja edukaim ja mõjukaim vormelipiloot Lewis Hamilton on tuntud inimõiguste eest seisja, näiteks eelmisel GP-l Kataris kandis ta LGBTQ+ kommuuni toetuseks vikerkaare värvides kiivrit ja kavatseb seda teha ka sel nädalalõpul Saudi Araabias.

Mercedese piloot rõhutas, et on saanud Saudi Araabias sooja vastuvõtu osaliseks, kuid leiab, et F1 ülesanne on juhtida ka tähelepanu riigis valitsevatele probleemidele. „Kas ma tunnen end siin mugavalt? Ma ei ütleks, aga see pole minu valik siin olla,“ ütles Hamilton täna, vahendab Autosport.

„Spordiala on otsustanud siia tulla ja pole vahet, kas see on õige või vale, minu arvates on siin olles tähtis tõsta teadlikkust.“

Ta osutas, et kuigi Saudi Araabia juhid võtsid 2018. aastal vastu seaduse, mis lubab naistel autot juhtida, siis on mõned õrnema soo esindajad ikka veel aastatetaguste tegude tõttu vangis. „Siin peab palju asju muutuma ja meie spordiala peab andma suurema panuse,“ lausus Hamilton.

Prints Khalid bin Sultan al-Faisal vastas Hamiltonile pressiteate vahendusel: „Hea on näha inimesi seismas oma uskumuste eest. Teisalt, meil on oma kultuur, omad traditsioonid. Arvestades tema tausta ja tema kultuuri, saan täiesti aru, miks ta nii teeb. Austame tema arvamust.“

Saudi Araabia GP toimub pühapäeval.