Norralanna Helene Marie Fossesholm pigistas endast täna nii palju välja, ei võtnud jalgu alla.

Foto: REUTERS / SCANPIC
Talisport
5. detsember 2021, 16:35

Johaug pidi Norra teatenaiskonna ankrunaise staadionilt ära talutama: ta oli nagu linnas käinud sõbranna!

Norra murdmaasuusatajad ei saanud täna kodupubliku ees topeltvõitu nautida, sest teatenaiskond pidi Lillehammeri MK-etapil leppima 3. kohaga.

Nii naiste 4x5 km kui ka meeste 4x7,5 km teatesõidu poodiumikohad jagati lõpusirgel. Kui meestest näitas oodatult kõigile kandu Norra I võistkonna ankrumees Johannes Hösflot Kläbo, siis naiste konkurentsis tõmbas rivaalidele koti pähe venelanna Veronika Stepanova.

Ta edestas lõpuks Rootsi ankrunaist Moa Olssoni 1,1 ja norralannat Helene Marie Fossesholmi 1,2 sekundiga.

Vaevalt on kaaslastel Fossesholmile midagi ette heita, sest ta pigistas endast nii palju välja, et Therese Johaug pidi aitama noort kolleegi finišialast ära talutada. „Oli nii kange,“ sõnas Fossesholm hiljem Norra rahvusringhäälingule (NRK). „Johaug ütles mulle, et see oli nagu linnas pidutsemas käinud sõbranna jälgimine.“

Johaug naeris ja kinnitas: „Jah, nii see tundus.“

Fossesholm: „Ma ei tea, mis tunne on linnatiirult koju tulla, aga võib-olla sain nüüd kogemuse kätte.“

Tegelikult oli olukord muidugi naljast kaugel, sest Fossesholm oli kurnatud ja külmunud ega suutnud omal jõul püsti seista. „See oli vastik,“ lisas Fossesholm. „Jalad olid justkui kadunud. Rõõm, et oli palju neid, kes aitasid mind jalgel hoida. Nad oli mulle karkude eest.“

Mis võistlusesse puutub, siis ülejäänud võistkonnad pudenesid konkurentsist hiljemalt teise vahetuse käigus. Avavahetuse elasid sitkelt üle sakslanna Katharina Hennig ja soomlanna Johanna Matintalo. Lõpuks sai tänu fotofinišile Soome ees neljanda koha hoopis USA (+22,5).

Naiste teatesõidu paremad (kliki pildile):

Meeste teatesõidust kujunes ootuspäraselt Norra ja Venemaa maavõistlus. Kusjuures lõpusirgeni kestnud lahingut pidasid mõlemast leerist kaks nelikut ehk kokku neli võistkonda.

Kläbo järel finišeeris teisena Venemaa II satsi ankrumees Sergei Ustjugov (+0,2), kolmandana norralane Harald Östberg Amundsen (+1,2) ja pjedestaalist pidid suud puhtaks pühkima Ivan Jakimuškin ja tema kamraadid Venemaa esindusnelikust (+1,4).

Seejuures jäid nii Venemaa kui ka Norra II võistkonnad teise vahetusega liidritest 12–14 sekundi kaugusele, kuid vinnasid end kolmandas vahetuses tagasi juhtgruppi. Tänu Iivo Niskanenile klassikavahetuste järel juhtinud Soome I vajus lõpuks 11ndaks.

Meeste teatesõidu paremad (kliki pildile):