Rootslanna Frida Karlsson (vasakul) on tänavu juba kahel korral Therese Johaugile (keskel) koha kätte näidanud.

Foto: AFP / Scanpix
Talisport
6. detsember 2021, 20:07

VÕIMUVAHETUS? Hooaja esimestel sõitudel rootslannale alla jäänud Johaug: ma pole praegu heas vormis (1)

Murdmaasuusataja Therese Johaug on viimastel aastatel MK-sarja avaetappidel teinud eraldistardist võistlustel puhta töö. Tänavu on võisteldud aga kahel 10km eraldistardist sõidul, kus mõlemal jäi norralanna Frida Karlssonile alla. Johaug tunnistab, et ta vorm pole kuigi hea.

„Olen alati tahtnud võidu nimel võidelda ning nüüd suudan seda. Olen alati soovinud olla tipus ja endasse uskunud,“ ütles viie sõidu järel MK-sarja juhtiv 22aastane rootslanna Frida Karlsson Norra portaalile VG. „See hooaeg on juba olnud põnev. Avan ja loodan, et see läheb nii edasi. Tunnen end hästi, olen stabiilne ja järgin võistlustel oma plaani. Olen üsna enesekindel.“

Murdmaasuusatamise MK-sari saab traditsiooniliselt avapaugu Rukal, kus naised sõidavad klassikalises stiilis 10km. 2014., 2015., 2018., 2019. ning 2020. aastal lõpetas seal esikohal Therese Johaug, kes eeldatavasti võitnuks ka kahel vahepealsel hooajal, aga toona kandis ta dopingu kasutamise eest võistluskeeldu. 

Tänavu algas aga MK-sari pauguga, sest Johaug kaotas Ruka eraldistardist 10 km klassikadistantsil Karlssonile 13,7 sekundiga ja jäi teiseks. Lillehammeris läbisid naised sama distantsi vabastiilis ning taaskord suutis Karlsson norralannat edestada.

Norra suusakuninganna tunnistas peale koduradadel 0,3 sekundiga kaotamist, et ta pole kuigi heas seisus. „Ma pole praegu heas vormis. Olen sel sügisel panustanud pikkadele, mitte kõrge intensiivsusega treeningutele. Samuti pole ma saanud mägedes teha rahulikke treeningsõite, aga see on see, kuidas ma vormi saan,“ rääkis Johaug VG-le. „Tahaksin praegu olla tippvormis, aga mõnes mõttes on mul hea meel, et ma seda pole. Loodan, et jõuan tippvormi olümpiamängude ajaks.“

Johaug pole siiski MK-sarjas võiduta, sest Ruka 10km klassikasõidule järgnes 10km vabastiilis jälitus, kus norralanna suutis kaotuse pöörata 7,8sekundiliseks eduks. MK-sarja kokkuvõttes on Karlssonil 340, Johaugil 275 ning kaks sprindietappi võitnud rootslannal Maja Dahlqvistil 227 punkti. 

„Tuleb haigelt põnev talv. Tõenäoliselt tuleb mitmeid põnevaid duelle. Mul on veel pikk tee minna, sest ma pole kaugeltki sellises seisus nagu olin viimasel MMil,“ rääkis Johaug.

2021. aasta põhja suusaalade maailmameistrivõistlustel Oberstdorfis noppis Johaug neli kulda, millest kolm individuaalselt. Kaks hooaega varem Seefeldis võitis ta individuaalselt niisamuti kolm esikohta, aga Norra naiskond jäi teatesõidus teiseks. Kokku on Johaugil 19 MM-medalit, millest 14 kuldsed. 

Aga olümpiamängudel on tema saak märgatavalt nirum. 2010. aastal Vancouveris sai ta naiskonnaga kulla, neli aasta hiljem Sotšis jäi näppude vahele hõbe ja pronks. Kuna 2018. aasta OM jäi Johuagil vahele, siis suusakuningannal pole siiani individuaalselt olümpiakulda. „Olen üsna kindel, et tean, kuidas olümpiaks end vormi ajada,“ ütles Johaug VG-le elutargalt naeratades.

Norra naiskonna tavapärasest tagasihoidlikumat seisu näitab seegi, et nad lõpetasid Lillehammeris Venemaa ja Rootsi järel alles kolmandana. Koondise peatreener Ole Morten Iversen väga mures pole. „Therese tegi Lillehammeris hea võistluse, kuid saime kinnitust, et Frida on kõva pähkel. Meil ja spordialal on seda vaja. Loodan ja kardan, et meid ootab ees põnev talv,“ rääkis Iversen.

Järgmine Karlssoni ja Johaugi duell tuleb eeloleval nädalavahetusel Davosis, kus on kavas naiste 10km klassikasõit.