Laskesuusataja Mehis Udam kavatseb stipendiumisummat kasutada spordi vaimse poolega tegelemiseks.

Foto: Maria Kilk
Spordivaria
7. detsember 2021, 11:02

Spordientusiastid toetavad nelja tulevikutegijat 135 000 euroga!

Eraettevõtjate poolt loodud sihtasutus Noored Olümpiale valis välja uued stipendiaadid, keda toetatakse järgmises olümpiatsüklis 10 000 euroga aastas. 2024 Pariisi suveolümpiale pürgivad maadleja Viktoria Vesso, moodne viievõistleja Johanna Maria Jõgisu ja odaviskaja Gedly Tugi saavad seega 30 000 eurot, 2026 Milano taliolümpiast unistav laskesuusataja Mehis Udam 45 000 eurot toetust.

Lõppenud olümpiatsüklis kuulus stipendiaatide sekka Katrina Lehis, kel nüüdseks on kodus Tokyo mängude kuld- ja pronksmedal. „Kui ma 2018. aastal Noored Olümpiale stipendiumi sain, siis olin ma just pärast emaks saamist tippsporti naasmas ning nii mõnigi kahtles, kas suudan veel tippu jõuda. Ma ei kuulunud epeenaiskonda ega polnud võitnud veel Euroopa meistritiitlit. Noored Olümpiale stipendiumi saamine kogu olümpiatsükliks andis nii palju positiivsest energiat, sest keegi uskus minusse. See pani rohkem pingutama ja süvendas ka endas usku, et ma suudan jõuda tippu,“ sõnas Lehis pressiteate vahendusel.

"Noored Olümpiale täidab Eesti spordimaastikul väga olulise tühimiku, toetades sellises vanuses sportlasi (18 kuni 23), kellel pole alati veel kõige rohkem ette näidata, kuid kellel on väga suur potentsiaal jõuda spordimaailma tippu. Proovime märgata talenti, kes jõuab kõige kaugemale, kuid on ilmselge, et iga meie panus on väga riskantne, sest noore sportlase karjääris võib väga palju äpardusi juhtuda. Alati sooviksime, et suudaksime koguda toetajatelt suurema stipendiumifondi, et toetada rohkemaid noori talente, sest neid kes seda vääriksid on kindlasti rohkem”, ütles sihtasutuse kaasasutaja Paavo Pauklin.

Stipendiumisummast kolmandik suunatakse taastumisprotseduuridesse, vaimse treeningu, meediaga suhtlemise, meeskonnajuhtimise ja toetajate leidmise koolitustesse. 

„Kandidaatide hindamisel üritame aru saada, milline on sportlase isiklik võimekus jõuda spordimaailma tippu, milline on tugimeeskonna professionaalsus ja meie stipendiumiprogrammi mõju sportlase karjäärile. Meie stipendiumi puhul ei ole määrav, kui kaugele mõni kandidaat tänaseks jõudnud on, vaid pigem see, kuidas keegi on jõudnud tänasele tasemele ning kui palju on sportlases veel kasutamata ressursse tippu jõudmiseks“, sõnas Noored Olümpiale kaasasutaja Valdur Jaht.

Tänavusele Noored Olümpiale stipendiumikonkursile kandideeris 17 sportlast 15 erinevalt olümpiamängude individuaalalalt. Intervjuuvooru pääses kuus atleeti, kellest olümpiavõtija Gerd Kanter, spordipsüholoog Aave Hannus, treener Marko Albert, spordimanager Kadri Kallas, ettevõtja ja endine tippsportlane Tiit Rahkema ning Noored Olümpiale asutajad Valdur Jaht ja Paavo Pavuklin valisid välja neli.

Viktoria Vesso (20) võistleb maadluses -65kg kaaluklassis. Selle aasta U20 MM-il ja EM-il tuli Viktoria pronksmedalile ja lisaks on ta 3 kordne täiskasvanute ning 10 kordne noorteklasside Eesti meister. Viktoria puhul hindas komisjon kõrgelt tema sihikindlust ja pühendumust oma eesmärkide saavutamisele. Sportlasel ja tema meeskonnal oli väga selge arusaam, milliseid tegevusi on vaja teha, et jõuda oma arengus edasi, spordimaailma absoluutsesse tippu.

„Noored Olümpiale stipendium aitab mul treenida välismaal ning see on järgmise sammu astumiseks oluline, sest Eestis puuduvad hetkel võrdväärsed vastased“, ütles Vesso.

Moodne viievõistleja Johanna Maria Jõgisu (19) saavutas 2021. aastal kuldmedali juunioride vanuseklassis laskejooksu (eraldi viievõistluse ala) MM-il. Johanna on tugeva eneseanalüüsivõimega tasakaalukas ja mitmekülgne sportlane, kelles nägid otsustajad potentsiaali tõsta Eesti viievõistlus uuesti maailma tippu.

„Soovin Eestit väärikalt esitada ning moodne viievõistlus on põnev ala, mida järjest enam jälgitakse,“ nentis Jõgisu.

Gedly Tugi

Foto: Stanislav Moškov

Odaviskaja Gedly Tugi (20) jõudis U18 ja U20 Euroopa meistrivõistlustel pronksmedalile. Gedlys nägi sihtasutus sihikindlat ja pühendunud sportlast kel on väga hea viskekäsi. Samas on varasemad treeningud ja tehniline tase jätnud sportlasesse veel väga suure varu tulemusi parandada.

„Noored Olümpiale stipendium aitab mul jõuda 2024 Pariisi olümpiale ning võita sealt medali“, unistas Tugi. 

Mehis Udam (18) saavutas selle aasta alguses toimunud laskesuusatamise noorte MM-il 6. koha kaks aastat vanemate poiste seas ja seda kõige pikemal ehk individuaaldistantsil. Seejuures sõitis Udam viimasel ringil välja päeva parima aja. Mehise puhul avaldas komisjonile muljet tema mitmekülgsus, mis on andnud talle nii väga hea vastupidavuse kui ka kiiruse. Muljetavaldav on ka tema kiire areng laskesuusatamises, sest noormees on laskesuusatamisega tegelenud ainult mõned aastad.

„Laskesuusatamine on väga nõudlik ala nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Noored Olümpiale stipendium aitab mul just vaimset poolt tugevdada, et jääksin lasketiirus rahulikuks ja suudaksin enda eesmärgid saavutada“, hindas Udam.

Tänavu anti stipendium välja viiendat korda. Eelnevalt on pälvinud toetuse Katrina Lehis (epeevehklemine), Marten Liiv (kiiruisutamine), Reena Pärnat (vibulaskmine), Kristjan Ilves (kahevõistlus), Joosep Karlson (aerutamine), Mattias Kuusik (Judo), Helary Mägisalu (maadlus), Anna Maria Orel (vasaraheide), Li Lirisman (Karate) ja Susannah Kaul (para-ujumine).