Foto: Raven Software / Activision
Esport
7. detsember 2021, 14:56

Päevas miljoneid teeniva „Call of Duty: Warzone“ arendaja lubas positiivseid muutuseid, ent serveeris hoopis vallandamispaberid

Tasuta battle royale mäng „Call of Duty: Warzone“ on väljaandja Activisioni ja arendaja Raven Software'i jaoks edukaks osutunud. Väidetavalt teenib teos umbes 5,2 miljonit dollarit päevas. Veidral kombel aga otsustati vallandada töötajad, kellele oldi eelnevalt lubatud positiivseid muutuseid.

Täpsemalt puudutas otsus 12 kvaliteedikontrolliga seotud inimest. Kuuldavasti lubati neile kuude kaupa, et tehakse tööd selle nimel, et hüvitada mullu ärajäänud palgakõrgendusi ja ametikõrgendusi. Selle asemel teatati, et nende tööleping lõpetatakse 2022. aasta 28. jaanuaril.

Kõik lahti lastud töötajad olid nn heas nimekirjas, mis tähendab, et nende vallandamist ei põhjustanud kehv töö ega suured vead. Mõned neist olid varasemalt (ilma tööandja abi ja toetuseta) elukohta vahetanud, kuna stuudio kinnitas, et töökoormus ei muutu.

Umbes 60 Raveni töötajat korraldasid esmaspäeval protesti, mille raames nõuti vallandatud inimeste lepingute taastamist, vahendab Eurogamer. Ühtlasi taheti ka, et kõikide kvaliteedikontrolli osakonna töötajatele pakutakse täiskohaga töökoht.

„Need, kes meeleavaldusel osalevad, teevad seda stuudio jätkuvat edu silmas pidades,“ lausus protesteerivate töötajate esindaja. „Raveni kvaliteedikontrolli osakond on stuudio kui terviku igapäevaseks toimimiseks hädavajalik.“

Activision kommenteeris olukorda järgmiselt: "Activision suurendab oma üldist investeeringut arendus- ja tegevusressurssidesse. Lähikuudel saavad ligikaudu 500 ajutisest töötajast täiskohaga töötajad. Kahjuks oleme selle muudatuse osana ka on teavitanud 20 ajutist töötajat erinevates stuudiotes, et nende lepinguid ei pikendata.“

Iroonilisel kombel leidis antud situatsioon aset samas ajaaknas, mil nägi ilmavalgust „Call of Duty: Warzone'i“ uus kaart.

Tegemist on vaid ühe peatükiga Activisioni tänavuste skandaalide mahukas raamatus. Käesoleva aasta suvel jõudis avalikkuse ette kohtuasi, mille sisu paljastas Activisionile kuuluva Blizzardi mängustuudio kappides pesitsevad luukered. Suurimateks probleemideks olid toksiline töökultuur ning lokkav ahistamine ja seksism.

Hiljem selgus, et kompanii pealik, Activision Blizzardi tegevjuht Bobby Kotick, oli asjadest teadlik, ent ei teinud midagi selle takistamiseks. Mis veelgi enam, väidetavalt tegeles ka Kotick ahistamise, ähvardamise ning kõige selle hilisema kinnimätsimisega.