Kimi Räikkönen lõpetab karjääri Alfa Romeo piloodina.

Foto: XPB
Vormel 1
9. detsember 2021, 16:54

Meeskonnalt sümboolse kingituse saanud Räikkönen oma viimasel pressikonverentsil: ma ei oota sõitu, vaid selle lõppu

Sel nädalavahetusel saab lõpu Kimi Räikköneni 20 aastat tagasi alanud vormel 1 karjäär. Oma viimasel võistluseelsel pressikonverentsil oli ta vägagi kimiräikkönenilik.

Vormel 1 karussell lõpetab tänavu hooaja Saudi Araabias, kus selgub ka maailmameister. Üle seitsme aasta on tiitel viimase sõidu otsustada ja teist korda ajaloos lähevad piloodid viimasele etapile vastu olukorras, kus võidab see, kes eespool lõpetab. Nii Red Bulli sõitjal Max Verstappenil kui Mercedese piloot Lewis Hamilton on kogunud võrdselt 369,5 punkti.

Kuigi Räikkönen pole enam aastaid otseselt tiitli peale sõitnud, siis jagus pressikonverentsil omajagu tähelepanu ka 2007. aasta maailmameistrile. Temalt päriti, kas ta juba ootab oma viimast sõitu ning vastus oli Jäämehele omaselt konkreetne: „Ma ootan, et see juba läbi oleks.”

Tõsinedes jagas ta ikka ka pikemaid kommentaare. „Tore on taas rajale pääseda ja loodetavasti oleme kiired ning tuleb lõbus sõit. Aga ma ootan juba hooaja lõppu ja seda, et ei peaks enam graafiku peale mõtlema,” vahendas Autosport tema sõnu.

Räikkönen ei uskunud, et sõit ülemäära emotsionaalseks kujuneks. Kõige rohkem hakkab ta igatsema inimesi. „Ma olen sel teel kohtunud paljude heade inimestega. Nii mõnegagi oleme saanud ka sõbraks. Veel hakkan ma võib-olla igatsema võidukihutamist, aga on olemas sarju, kus saab paremini päriselt võidu sõita. Eks ole näha.”

Kuivõrd 2007. aastal edestas ta kõige napimalt Lewis Hamiltoni ja Fernando Alonsot ning krooniti maailmameistriks, siis pole üllatav, et see oli tema karjääri tippmoment. Nii suutis ta aktsepteerida ka neid hooaegu, mis nii hästi ei kulgenud, sest need on „osa mängust„. „Kui sa midagi nii kaua teed, siis muidugi tuleb ka selliseid hetki ja ma suudan seda taluda. Pole mingit probleemi. Väga väiksed detailid otsustavad, kas midagi on hea või halb.“

„Mul on siit palju häid mälestusi, olen siin veetnud väga suure osa oma elust. Ma pole kindel, et on see hea või halb, aga nii see on. See pole minu jaoks olnud kunagi elu kõige olulisem asi. Tore, et see periood läbi saab ja ma ootan juba normaalset elu!”

Ühtlasi tegi Alfa Romeo tiim oma sõitjale karjäärilõpu puhul sümboolse kingituse. Viimasel etapil läheb soomlane rajale autoga, kuhu on kirjutatud: „Hea Kimi, me jätame su nüüd rahule“.

Foto: XPB