Mart Seim rauast kangiga.

Foto: Maria Kilk
Olümpia
10. detsember 2021, 08:53

PÜHADUSETEOTUS: tõstmine ja poks jäeti Los Angelese olümpia esialgsest kavast välja (10)

2028. aasta Los Angelese olümpia põhiprogrammi lisatakse rulasõit, surfamine ja sportlik ronimine, ent poks, tõstmine ja kaasaegne viievõistlus jäeti mängude esialgsest kavast välja.

Rahvusvaheline olümpiakomitee teatas, et poksi, tõstmise ja moodsa viievõistluse jaoks jäeti tagauks irvakile, aga selleks nad peavad välja toodud probleemid lahendama. Oma koha säilitas esialgu jalgpall, aga ROKi sõnul võib seegi muutuda, kui FIFA hakkab MMi korraldama senise nelja asemel iga kahe aasta tagant. 2023. aastal võivad Los Angelese mängude korraldajad omalt poolt pakkuda täiendavaid spordialasid, kirjutab Inside the Games.

Poksi, tõstmise ja moodsa viievõistluse rahvusvahelistele juhtidele anti 2023. aastani täitmiseks teatud kriteeriumide, millega nad võivad listi tagasi pääseda. ROKi president Thomas Bach ütles, et rahvusvaheline moodsa viievõistluse liit (UIPM) peab lõpuni viima ratsutamise asendamise. Bach lisas, et UIPMi ettepanek peab sisaldama olulist kulude kokkuhoidu, keerukuse vähendamist ning peab muutma ala üldsusele ja noortele huvipakkuvaks.

Moodsa viievõistluse koht sattus löögi alla sel suvel toimunud Tokyo olümpiamängudel toimunud intsidendi tõttu, kus sakslasest treener Kim Raisner lõi hobust Saint Boyd. ROKi spordidirektor Kit McConnell ütles, et ratsutamise asenduste katsetamine toimub Euroopas eeloleval suvel ning 2022. aasta lõpus oodatakse UIPMilt ametlikku ettepanekut, kuidas ala edasi liigub. „Sportlased peavad olema selle protsessi keskne osa,“ lisas McConnell.

Rahvusvahelises poksiliidus (AIBA) ja tõsteliidus (IWF) on probleemid juba pikemat aega. Poksialaliidu korruptsiooniskandaalide tõttu korraldas ROK ise Tokyo olümpiamängude kvalifikatsiooni ning kahtluse all oli ka koht Pariisi olümpial. 

Bach kirjeldas juhtimisprobleemidega maadlevat AIBAt ja IWFi kui kaht probleemset last. ROK tõdes, et poksi katuseorganisatsiooni juhtimine peab muutuma rahaliselt läbipaistvaks ja jätkusuutlikuks ning lõppema peab segadus kohtunike määramise ja nende kahtlaste otsustega. Maadluse juhid peavad aga näitama kultuurimuutust, tegelema alas süvenenud dopingu probleemiga ning tagama dopinguvastase võitluse terviklikkuse, tugevuse ja täieliku sõltumatuse.

Tokyol olümpiadebüüdi teinud rula, surfi ja sportronimise on kavas ka 3 aasta pärast, aga kui nad saavad heakskiidu veebruaris Pekingis toimuvale ROKi istungjärgul, siis on neil õigus saada osa Los Angeles mängude telerahadest, mida nad ei saa Tokyos ega Pariisis.

„Nendel lääneranniku spordialadel on nooruslik energia ja loominguline õhkkond ning need sobivad ideaalselt Los Angelese 2028. aasta olümpiale“ tunnistas USAs toimuvate mängude juht Casey Wasserman. „Ootasime pikisilmi, et LA28 spordiprogramm hõlmaks Los Angelese kõige kuulsamaid spordialasid ja tervitame ROKi täitevnõukogu ettepanekut. Need spordialad lisavad USAs toimuvatele mängudele põnevust ja asjakohasust ning toovad noored fännid olümpia juurde.”

Los Angelese olümpia programm peaks lõplikult selguma 2024. aasta detsembris.