Kanaari saartel 60kordse ultratriatloni läbinud Rait Ratasepp jõudis tagasi kodulinna Tartusse.

Foto: Aldo Luud
Spordivaria
10. detsember 2021, 19:05

FOTOD | Kanaari saartel pöörased 60 triatloni läbinud Rait Ratasepp jõudis tagasi koju (9)

Enam kui sada päeva kaugel Fuerteventura saarel viibinud ultrasportlane Rait Ratasepp jõudis reede pärastlõunal kodulinna tagasi. Fuerteventural ei käinud ta aga lihtsalt niisama päikest võtmas ja pikutamas, vaid läbis seal 60 päeval järjest 60 täispikka triatloni. Kaugelt rohkem, kui keegi kunagi varem oli suutnud.

Ratasepp sõitis Kanaari saartele juba septembri alguses, et keha ja vaim 5. oktoobril alanud katsumuseks parimal võimalikul moel valmis oleks. Varem seal samas 20- ja 40kordse ultratriatloni läbinud Ratasepp sai üritusega ühele poole 3. detsembril ning seda sellisel moel, et tema ühe triatloni keskmine aeg jäi alla 11 tunni. Seda hoolimata sellest, et katsumuse 14. päeval elas üles ehmatava kokkupõrke autoga, mille tulemusel lõhkus oma spetsiaalse jalgratta ja sai ka ise üksjagu põrutada. Kuid nagu ultramees ise viimase triatloni järel ütles, oli oli katsumus tema jaoks suur kordaminek, sest ta suutis kõik päevad läbida füüsiliste probleemideta, kui need avarii-põrutused välja arvata.

Kokku läbis Ratasepp Fuerteventural 228 kilomeetrit ujudes, 10 800 kilomeetrit rattarajal ja 2532 kilomeetrit jooksutrassil. Kas tema katsumus ka Guinnessi rekordite raamatusse kantakse, pole aga selge: nimelt tahaks rekordite raamatu koostajad näha, et taoline üritus toimuks võistlusena, kus on vähemalt kuus osalejat. Seni kuulus järjestikustel päevadel täispika triatloni läbimise rekord prantslasele Ludovic Chorgnon'ile, kes tegi 2015. aastal 41kordse ultratriatloni.

Ratasepp saabus kodusesse Tartusse nii nagu ta sealt lahkus, ehk autoga läbi Euroopa vurades. Päev pärast katsumuse lõppu pani ta auto praamile, mis sõitis mandri-Hispaaniasse. Ise istus ta 6. detsembril lennukile, sai samal päeval auto kätte ning siis seisis ees enam kui 4500 kilomeetri pikkune kodutee. Tagasi kodulinna jõudnud raudmeest tervitati linna piiril asuvas Tartu Terminali Raadi teenindusjaamas.