Otepää MK-etapp. Kristjan Ilves kannab numbrit 12.

Foto: Aldo Luud
Talisport
11. detsember 2021, 11:39

FOTOD | Kristjan Ilves on suusasõidu järel kõrgeimas mängus: „Nii mõnelgi mehel võib jänku püksi tulla tornis.“

Otepääl toimuva kahevõistluse MK-etapi esimene võistluspäev peetakse keeruliste tuuleolude tõttu ümber pööratud formaadis, kus esmalt suusatati 10 km ühisstardist ning hüppemäele minnakse kell 16. Kristjan Ilves püsis terve sõidu suures juhtpundis ning on enne hüppevõistlust kõrges mängus.

Esimese 2,5 km pikkuse ringi lõpus oli ta 19. positsioonil, poole distantsi järel 21. ja 7,5 km peal 20. Kohast olulisem oli aga see, et vahe liidritega ei veninud üle kümne sekundi.

Finišispurdis näitas kõige teravamat jalga ala superstaar, norralane Jarl Magnus Riiber, kes lõpetas sõidu ajaga 23.27,2. Poole sekundiga kaotas talle sakslane Vinzenz Geiger ja 0,6 sekundiga kaasmaalane Jörgen Graabak. Kristjan Ilves lõpetas 16. kohaga, kaotades Riiberile 9,1 sekundiga, mis hüppemäel tähendab umbes poolteist meetrit (üks meeter normaalmäel annab kaks punkti).

Nii et sisuliselt algab kõik nullist? „Mingil määral küll,“ nõustus Ilves. „Vahesid sisse ei sõidetud, need on mikroskoopilised. Kui oleksin kohal 30+, siis poleks lootust esikümnesse võidelda, aga praegu on kõik šansid olemas.“

Ta lisas: „Loomulikult on ees väga häid hüppajaid, kes on idee poolest minust paremad, aga kindlasti on neid, kellest mina olen parem. Lähtekoht on päris hea.”

Tõsi, iseküsimus on, kas ilmataat lubab üldse hüppevõistlust läbi viia. „Peab kõrgemate jõudude poole pöörduma, ei oska kahjuks öelda,“ nentis Ilves. „Ilmaennustus ütleb, et [tuul] peaks rahunema, aga suund on ikka samas, võib mida iganes olla.“

Kodumäel võiks Ilvesel mingi eelis olla, eriti seepärast, et eilne päev läks vussi ja mõned mehed, näiteks Johannes Lamparter, polegi sealt kunagi hüpanud. „Tuul mängib kindlasti rolli, nii mõnelgi mehel võib jänku püksi tulla tornis. Seal puhub päris kõvasti.”

Sellises formaadis, kus enne on suusasõit ja pärast hüpped, on Ilves võistelnud varem vaid korra, aastal 2018 Lillehammeris. „Tänane formaat oli veits eriline. Pundis sõita on suur eelis, üks ei tee midagi. Staadionil kui ka üleval Tordikarbis puhus päris kõva vastutuul. Pundis on päris mugav sõita, väljaarvatud esimesed ringid, kus võitlust oli liiga palju,” arutles ta.

Kui palju kukkumisohtu ja nügimist oli? „Natuke oli koguaeg. Esimesel ringil pärast Tordikarpi ja enne Hobuserauda läksid mingi Austria kutiga suusad kokku, jäin korra seisma ja kaotasin neli-viis kohta. Aga kui on jõudu võidelda, siis suudad oma koha tagasi saada. Olnuks natuke raskem päev, poleks olnud nii palju jõudu raisata võitlemise peale.

Lõpp jääb natuke kripeldama, valisin vale raja viimasele tõusule minnes. Pidin paarist mehest vasakult ringiga mööda minema. Kokkuvõttes olen pigem õnnelik, et jõudsin ilma kepipurunemise ja kukkumiseta finišisse jõuda.”

Kokku oli stardis 50 kahevõistlejat. Teine Eesti sportlane Andreas Ilves sai suusarajal 38. koha, kaotades Riiberile 1.37,5, mis punktidesse teisendatuna tähendab 24,4.

Tulemused (kliki pildil):

Naiste 5 km mass-stardis oli 24 lõpetanu seas kiireim norralanna Ida Marie Hagen, kes edestas 0,3 sekundiga koondisekaaslast Marte Lund Leinanit ja 1,8 sekundiga sakslannat Cindy Haaschi.