Kahevõistluse MK-etapi meeste suusahüpped. Kristjan Ilves kannab numbrit 35.

Foto: Aldo Luud
Talisport
11. detsember 2021, 17:49

GALERII | Pettunud Kristjan Ilves: ei oskagi midagi öelda... (15)

Otepääl toimuva kahevõistluse MK-etapi esimene võistluspäev peeti keeruliste tuuleolude tõttu ümber pööratud formaadis, kus esmalt suusatati 10 km ühisstardist ning seejärel sammuti hüppemäele. Etapi võitis Jarl Magnus Riiber, kes oli kiireim mees rajal ning tegi ka pikima õhulennu. Eesti esinumber Kristjan Ilves ebaõnnestus hüppemäel ja pidi leppima 17. kohaga.

Kohal pole justkui vigagi, aga tegelikult oli Ilvesel täna suurepärane võimalus teha elu parim tulemus. 10 km suusasõidus terad sõkaldest ei eraldunud, seega algas hüppemäel kõik sisuliselt nullist. Finišispurdis näitas kõige teravamat jalga ala superstaar, norralane Jarl Magnus Riiber, kes lõpetas sõidu ajaga 23.27,2. Poole sekundiga kaotas talle sakslane Vinzenz Geiger ja 0,6 sekundiga kaasmaalane Jörgen Graabak. Kristjan Ilves lõpetas küll 16. kohal, kaotades Riiberile 9,1 sekundiga, aga hüppemäel tähendas see vaid umbes poolteist meetri suurust vahet (üks meeter normaalmäel annab kaks punkti).

Kahjuks läks Ilvese hüppe nurja. Ta oli üks väheseid, kes tuli Tehvandi HS97 mäest alla taganttuulega ja maandus 80,5 meetri peal. Kokkuvõttes sai ta 89,5 punktiga 17. koha. Nihu läks ka tema noorema venna Andrease päev, keda ei lastud nõuetele mittevastava hüppekombinesooni tõttu (hargivahe oli liiga madal, kusjuures karmi otsuse langetas eestlane Han Hendrik Piho, kes on MK-etapil ametis tehnilise delegaadina) hüppetorni.

„Ei oskagi midagi öelda, arvan, et ei teinud nii halba hüpet,“ sõnas pettunud Kristjan Ilves ajakirjanikele. „Midagi läks peale otsa nihu ja nii läks. Nii lühikeselt poleks tohtinud hüpata.”

Hüppevõistlus kujunes tervikuna äärmiselt nukraks, sest ainult kuus meest lendasid 90 meetrit või rohkem. Ilves arvas, et kohtunikud võinuks poomi tõsta ja oma osa mängis ka sadama hakanud vihm.

„Hoovõtu võtabki võib-olla natuke rohkem kinni, sest vihm tuli. Võib-olla läksin natuke sisse, midagi läks äratõukel valesti. Taganttuul ka,“ sõnas Eesti esinumber.

Seda ta ei uskunud, et mitu tundi varem toimunud suusasõit olnuks jalgades. „Võib-olla veidi. Pigem ei suutnud päris täpselt mäele pihta saada,” kordas Ilves sama mõtet ja lisas, et närvides polnud samuti asi.

Riiber näitas mäel, miks ta on ala kuningas, kui tegi viimase hüppajana päeva pikima õhulennu. 96meetrise soorituse najal sai 24aastane kahevõistleja kokku 123,6 punkti. „Täna oli üks mu parimaid päevi,“ sõnas võidumees Riiber Eesti ajakirjanikele. „Tundsin end suusarajal väga hästi ja teadsin, et suudan suures pundis hästi esineda. Suutsin võita ka suusahüpped, mis oli rohkem vaimne väljakutse, sest teadsin, et võiduks on vaja teha parim hüpe.“

Miks ainult kuus meest suutsid 90 meetrit kätte saada? „Mina tegin kaks väga head hüpet (koos treeninghüppega – M. T.). Siin mäel tuleb väga hästi jalgu kasutada ja olla raadiuses õiges positsioonis. See on natuke väljakutsuv mägi. Tuleb sada protsenti suruda, et saada täispikkuses õhulend,” arutles maailma parim kahevõistleja.

Norralastele kindlustas kaksikvõidu Espen Björnstad, kes lõpetas suusasõidu napilt enne Ilvest, kuid lendas mäel 93 meetrit, mis oli tänases kontekstis väga hea tulemus. Talle järgnesid sakslane Manuel Faisst, jaapanlane Ryota Yamamota ja soomlane Ilkka Herola.

Riiber on tänavu võitnud neli MK-etappi ja hoiab hooaja kokkuvõttes kindlat esikohta. Norralasele järgnevad täna üheksandat kohta jaganud austerlane Johannes Lamparter ja sakslane Terence Weber.

Homme peaks olema kavas tavapärane võistlus. Kell 14.45 algavad meeste suusahüpped ning juba kell 16.30 suusatamine (10 km).

Otepää võistluse 20 parimat.

Foto: .fis-ski.com