Max Verstappenist sai esimene hollandlasest maailmameister!

Foto: Red Bull Content Pool
Vormel 1
12. detsember 2021, 21:09

Mercedese protestid lükati tagasi, Max Verstappen on maailmameister! (36)

Maailma parimad vormelisõitjad Max Verstappen ja Lewis Hamilton selgitasid tänavuse MM-tiitli omaniku välja Abu Dhabi GP viimasel ringil. Maailmameistriks krooniti Verstappen, kuid Mercedes on marus, sest nende hinnangul tehti Hamiltonile ilmselgelt liiga.

Verstappen tegi kohutava stardi ja andis esikoha Hamiltonile. Terve ülejäänud sõidu üritas hollandlane kuidagi seitsmekordset maailmameistrit survestada, kuid millestki ei piisanud.

Kuniks Mick Scumacheriga heidelnud Nicolas Latifi loetud ringid enne sõidu lõppu seina põrutas ja turvaauto rajale tõi.

Hamiltoni ja Verstappeni 10sekundiline vahe nulliti. Aga nende vahele jäi veel viis ringiga mahajääjat. Esialgu tuli sõnum, et mahajääjatel ei teki võimalust turvaautost mööda sõita – sest siis tulnuks sõit lõpetada turvaauto sabas. Aga lõpuks langetas võistlusdirektor Michael Masi otsuse, et mööda lastakse vaid need viis mahajääjat, mis tõi Verstappeni Hamiltoni pärasse.

Hollandlane kasutas ka võimalust boksis käia, mida Hamiltonil polnud – kui britt oleks esimesena rehve vahetama tulnud, jäänuks Verstappen välja ja tõusnuks liidriks ning kuna polnud kindel, kas sõit üldse saab jätkuda, kaotanuks Hamilton nii MM-tiitli.

Aga lõpptulemus oli see, et Verstappen avastas end värsketel rehvidel 40 ringi vanade rattavarjudega Hamiltoni sabas. Ja pani selle vahe maksma.

Mercedes aga nõudis eelviimase seisu ennistamist – nende hinnangul rikkus Masi reegleid, lastes mööda vaid mõned mahajääjad, mitte kõik. Kohtunikele esitatud protest lükati aga tagasi ja Verstappen on maailmameister!

21:19
21:08

Mercedesel on jäänud astuda veel kaks sammu. Esiteks pöörduda FIA enda apellatsioonikohtu poole - selle otsus peab aga sündima enne neljapäeva, mil on kavas suur FIA auhinnatseremoonia, kus Verstappen kroonitakse ametlikult maailmameistriks.

Ja teiseks võivad nad otsida abi spordikohtust CAS, mille veskid jahvatavad oma kiirusel ehk isegi uue hooaja alguseks ei pruugi selge olla, kes täpselt siis 2021. aastal maailmameistriks sai.

21:02
Mercedese protestid lükati tagasi!

Red Bulli esindajad kinnitavad: Mercedese protestid lükati tagasi!

20:57

Mercedese esindajad väljusid ruumist kommentaare jagamata!

20:48

Ka Mercedese mehed on kohal. Vormel 1 otseblogi on muutunud suletud ukse tagant uudiste ootamiseks. Ajuvaba lõpp hullumeelsele aastale!

20:42

Red Bulli esindajad on teel kohtunike juurde, et otsus teada saada. Paar minutit ootust veel.

20:40

Telefonid on kõigil käes ilmselt selleks, et paaniliselt värskendada seda lehekülge, kuhu ilmuvad FIA ametlikud teadaanded.

20:39

Selline näeb välja olukord Red Bulli kantsi juures. Ajakirjanike hordid on ootel!

20:27

„Kohtunikud tuvastasid, et kuigi auto number 33 (Verstappen – toim) oli ühel hetkel, väga lühikest aega, liikunud veidikene autost 44 (Hamilton) ette, olukorras, kus mõlemad autod kiirendasid ja pidurdasid, siis see liikus tagasi auto 44 taha ja ei olnud eespool, kui turvaautoperiood lõppes.“

20:24

Esimene otsus käes: nagu oli arvata, siis see „möödasõit turvaauto taga“ protest oli õlekõrrest haaramine ja seda ei rahuldatud.

20:23

Värske info Abu Dhabist on, et kohtunike otsuseid on oodata poole tunni jooksul. Mercedes oli spetsiaalselt sellisteks olukordadeks võistlusele kaasa võtnud ka oma advokaadi, Red Bull selgitas, et nad on võidusõidutiim ja juristidega koos ei reisi.

18:26
17:55

Kohtunikud kogunevad Eesti aja järgi 18.15!

17:51
MERCEDES PROTESTEERIB

Ja nagu võis arvata: Mercedes andis kohe sisse kaks protesti!

Esimene puudutab turvaautoreegleid ja mahajääjate mööda laskmist, nagu võis oodata.

Teine aga käib turvaauto taga tehtud möödasõitu kohta - ehk kui Hamilton polnud veel restardiks gaasi põhja vajutanud, siis Verstappen oli tema kõrval ja kohati ka sentimeetritega eespool.

17:22

Sellega tõmbame blogile joone alla, aga järgmised päevad toovad F1-sarja kohta veel palju erinevaid mõtteid!

17:05

Hollandlased naudivad!

17:05

Red Bulli mees Thierry Neuville õnnitleb Max Verstappenit.

17:02

„Me oleme selles olukorras turvaauto tõttu, aga lõpuks pidi ikkagi ise ära tegema. Tiim tegi ka õige otsuse, kutsus ta sisse,“ võttis Sky Sportsi eetris hullumeelse lõpu kokku endine Michael Schumacheri tiimikaaslane ja värske maailmameistri isa Jos Verstappen. „Sõidu ajal ma kõndisin juba minema, sest ma ei uskunud sellesse. Aga viimaseks ringiks tulin tagasi.“

17:00

Söör Lewis Hamilton näitas, et ta on tõeline härrasmees. Mis tema sees toimub, võib vaid aimata…

16:58

Kui kõik mahajääjad oleksid mööda saanud, poleks viimast ringi saanud võistluskiirusel pidada. Ehk hirmus puder ja kapsad…

Loe rohkem