Kristjan Ilvesel oli täna hüppemäel põhjust naeratamiseks.

Foto: Aldo Luud
Talisport
12. detsember 2021, 15:41

Võimsa hüppe teinud Kristjan Ilves: koorem langes õlgadelt!

Kristjan Ilves näitas Otepääl toimuva kahevõistluse MK-etapi teisel võistluspäeval hüppemäel võrreldes laupäevaga märksa vägevamat lennukust ning pääseb kell 16.30 algavale suusasõidule kolmandana.

38. hüppajana tornist alla tulnud Ilves oli saanud proovivoorus kirja 97meetrise hüppe ning sama kaugele lendas ta ka võistlusvoorus, teenides oma soorituse eest 135,8 punkti. Seejuures hüppas Ilves kaheksandalt poomilt, 28 esimest meest olid hüpanud kaks poomi kõrgemalt. Oma hüppe järel võis Ilves istuda rahulolevalt liidritooli.

Pärast 40. hüppajat langetati poomi veel ühe astme võrra ning lõpuks said Ilvesest parema tulemuse vaid kaks meest. Parima hüppe tegi ala valitseja Jarl Magnus Riiber, kes palus poomi veel ühe võrra langetada ja hüppas kuuendalt astmelt 99 meetrit! Ta teenis selle eest 150,3 punkti ning hüppas konkurentidelt pikalt eest. Kell 16.30 algavale 10 km murdmaarajale pääseb Riiber koguni 44 sekundit enne Mario Seidlit ja 58 sekundit enne Ilvest.

„Ma ei ütle, et oli superhüpe, aga tegin oma baastaseme ära,“ märkis Ilves ajakirjanikele. „Läksin veits kindla peale tegema, aga nagu näha, rohkemat ei ole vaja, kui ei tunne end ülemäära enesekindlalt.“

Eduka õhulennu järel rõõmustas Ilves koos Tehvandile kogunenud publikuga nii, kuidas jaksas. Arusaadav, koorem langes õlgadelt. „Eilne päev oli suur pettumus,“ nentis ta. „Ma tegelikult nägin, et ma ei hüpanud nii kehvasti, kui see tulemus oli (80,5 m – M. T.). Treener tuli ka mu juurde ja ütles: „Sorry, mees, aga sul polnud võimalustki.“ Muidugi, ma ei teinud head hüpet, aga nii lühikeselt poleks tohtinud hüpata. Nüüd on uued võimalused, tuleb end ruttu valmis seada.“

Kas oli end lihtne kokku võtta tänaseks? „Midagi rasket ei olnud, pidin mõtlema, et võtan kõiges kaks sammu tagasi, võtan kergemalt ega lähe viimast taga ajama. Siis läheb tihtipeale hüpe üle.”

Esimesed 20 hüppevõistluse järel (kliki pildil):

Eile reeglitele mitte vastava kombinesooni tõttu diskvalifitseeritud Andreas Ilves tegi 81,5 meetri pikkuse ja 90,4 punkti väärt õhulennu ning pääseb murdmaadistantsile 47ndana, täpselt neli minutit liidrist hiljem.

Andreas Ilves tunnistas, et võttis eile kombinesooniga riski. „Teadsin, et hargivahe on pigem piiri peal. Üks cm jäi puudu üleval, täna võtsin teise kombe ja kõik on okei. Mul on vennal hea ladu kombesid, seal annab valida. Hüppangi venna kombedega,“ sõnas ta.

Tänase hüppega jäi ta pigem rahule, sest oli enne Otepää MK-d teinud vaid seitse õhulendu talvistes tingimustes. Ta käis küll hiljuti Lillehammeris laagris, kuid sealset hüppemäge ei saadud korda.

„Hüppetase pole nii hea, et võistelda esikohameestega. Okei sooritus. On mehi, kellega sõita suusarajal,“ ütles mees, kes teeb tippsporti ülikooli kõrvalt.

Ta tudeerib Tartu Ülikoolis füsioteraapiat, kuid valmistub täiskohaga õpingute kõrvalt Pekingi olümpiamängudeks. „Otseselt kooliga vangerdusi ei teinud, mahv on mitu korda suurem. Teen sporti nii palju kui vähegi võimalik. Proovin päeva nii ära jagada, et saab trennid tehtud.“