Kristjan Ilves (nr 3) lõpetas Otepää MK-etapi teise võistluspäeva kaheksanda kohaga.

Foto: Aldo Luud
Talisport
12. detsember 2021, 17:52

GALERII | Presidendilt kiita saanud Kristjan Ilves: täna näitasin, milleks tegelikult suuteline olen (4)

Kahevõistluse MK-sarja Otepää etapil võidutses mõlemal päeval Norra äss Jarl Magnus Riiber. Laupäeval 17. koha saanud Kristjan Ilves sai pühapäeval kodupubliku ees kaheksanda koha.

Riiber tegi juba hüppevõistlusel ülejäänutega suure vahe sisse ning võitjas ei tekkinud kordagi kahtlust. Küll käis kibe andmine järgmiste kohtade nimel: poolel maal oli koos 12meheline grupp ning sama punt läks koos ka viimasele 2,5 km pikkusele ringile.

Hüppemäel kolmanda koha saanud Ilves oli pidevalt grupi eesotsas, kuid viimasel ringil hakkasid sakslased Julian Schmid ja Vinzenz Geiger üha kõvemat tempot kruvima. Ilves kaotas positsioone, kuid võimsalt võideldes hoidis end siiski kõrges mängus sees ja oli nende kümne mehe seas, kes pakkusid vägeva grupifiniši. Lõpuks pidi ta siiski leppima kaheksanda kohaga.

Riiberi lõpuajaks tuli 23.33,2. Teise koha sai lõpuspurdis kõige teravamat jalga näidanud sakslane Fabian Riessle (+33,5) ja kolmandaks jäi Schmid (+33,7). Ilves kaotas Riiberile 34,8 sekundiga.

„Kindlasti jääb lõpus parem maitse suhu, aga kui tagasi vaadata, tahad ikka ahnem olla natuke,“ sõnas Ilves nädalavahetuse kokkuvõtteks ajakirjanikele. „Oleme ausad, eile pakuti kandiku peal head kohta, aga kokkuvõttes osutus loteriiks nagu eeldasin peale eilset suusasõitu. Saan öelda, et korralik nädalavahetuse lõpp. Täna näitasin, milleks tegelikult suuteline olen. Ei saa öelda, et tegin super hüpped või super suusasõidu. Mäel jäi enesekindlusest puudu ja suusarajal jalgade värskusest. Kokkuvõttes korralik päev.”

Sõidu iseloom oli Ilvesele ootuspärane. „Geiger hoidis suht head tempot koguaeg peal. Ei olnud midagi ülejõu käivat, aga pidi ikkagi koguaeg vajutama. Tagant tuli väga näljane punt suure hooga, kaotus oli ainult paarkümmend sekundit. Lõpus taga tõusu peal pandi käik sisse, natuke jäi jalgades suurepärast jaksu puudu. Olin hea, aga mitte suurepärane,“ nentis ta.

„Mis ma oleks võinud paremini teha, võtta esimene ring täiesti rahulikult. Läksin natuke Seidli jahile. Geiger istus mu taga terve ringi, võib-olla oleks siis jalad natuke paremad olnud. Kokkuvõttes oleks niikuinii lõpu peale läinud, läksin eilse enesekindluse pealt natuke ahneks.”

Mis me siis teada saime Otepääl? „Hüppemäel sai teada, et hüpped on olemas ja ikkagi kuulun etteotsa. Suusarajal, nagu hooaeg on näidanud, on samm edasi tehtud. See on selge. Loomulikult ma pole selline mees, kes tuleb igast asendist poodiumile, aga nagu näha, siis piisab poodiumile jõudmiseks vähesest, kui hüppad ette. Sain kinnitust, et olen jätkamas korraliku hooaega,“ resümeeris Eesti esinumber, keda tuli finišialasse õnnitlema ka president Alar Karis.

„Ta kiitis mind ja võistlust, et äge oli,“ vahendas Ilves vestlust riigipeaga, kes piirdus ajakirjanikele kommentaariga „tore võistlus oli“. „Tal oli väga hea meel võistlust jälgida, kui oma mees on ees. Ütlesin vastu, et super, et meil on selline koht olemas, kuhu tuleb äge rahvas kokku ja mida kõik välismaalased naudivad samamoodi.”

Tänane meeste graafik oli äärmiselt tihe, sest hüppevõistlus algas kell 14.45 ning suusasõit 16.30, mis tähendas, et viimastel meestel jäi kahe ala vahele vähem kui tund. „See on veits metsik, natuke too much,“ tõdes Ilves. „Eks see ole teleaega mahtumine. Kui teles pole, siis pole meid olemas. Tuleb hakkama saada. Jarlil oli kõige kiirem, ta pani hooga suusariided selga. 45 minuti pikkune paus on päris pisike.”

Esikümme (kliki pildil):

47ndana rajale pääsenud Andreas Ilves tõusis kolme positsiooni võrra ja lõpetas 44. kohaga (+5.00,2).

Riiberil on MK-sarja üldliidrina koos 500 punkti. Kristjan Ilves on 146 punktiga 13. kohal.