Lewis Hamilton (vasakul) ja Max Verstappen hooaja viimase etapi poodiumil.

Foto: Reuters/Scapix
Vormel 1
16. detsember 2021, 12:47

LÕPLIKULT KLAAR: Mercedes loobus apellatsioonist ja MM-tiitel on igal juhul Verstappeni jagu (1)

Kuigi maailma autospordiliit (FIA) tunnistas vormel 1 MM-sarja viimase etapi lõpus juhtunut analüüsides, et see „mustas vormel 1 mainet“, siis Mercedese tiim otsustas, et ei hakka võidusõidu tulemusi enam kusagil apelleerima ning see tähendab seda, et nüüd on lõplikult kindel: 2021. aasta maailmameister on Red Bulli piloot Max Verstappen.

Meenutatavasti alustasid Verstappen ja Mercedese mees Lewis Hamilton viimast etappi võrdsetel punktidel. Hamilton dikteeris sõidu käiku ja oli liikumas oma kaheksanda tiitli suunas, kui loetud ringid enne sõidu lõppu põrutas Nicolas Latifi seina ja masinate ette toodi turvaauto. Hamiltoni ja Verstappeni 10sekundiline vahe nulliti, kuid nende vahele jäi veel viis ringiga mahajääjat. 

Sealt sai alguse suurem segadus. Esialgu tuli sõnum, et mahajääjatel ei teki võimalust turvaautost mööda sõita – sest siis tulnuks sõit lõpetada turvaauto sabas. Aga lõpuks langetas võistlusdirektor Michael Masi otsuse, et mööda lastakse vaid need viis mahajääjat, mis tõi Verstappeni Hamiltoni pärasse. Nii selgus tiitlivõitja viimasel ringil, kui värskete rehvidega liigelnud hollandlane möödus britist ja tuli maailmameistriks.

Mercedes aga nõudis päras sõidu lõppu eelviimase ringi seisu ennistamist – nende hinnangul rikkus Masi reegleid, lastes mööda vaid mõned mahajääjad, mitte kõik. Kohtunikele esitatud protest lükati aga tagasi. Seejärel oli Mercedesel kuni neljapäevani aega pöörduda FIA apellatsioonikohtu poole, kuid nüüd on leitud, et sellel pole mõtet. Väidetavalt sai otsustavaks Hamiltoni sõna, kes oli leidnud, et sellisel kombel MM-tiitli saatuse otsustamine pole vormel 1 kuvandile just kõige parem asi.

Siiski märkis Mercedes oma lühikeses avalduses, et nad tervitavad FIA hinnangut juhtunule ning ühtlasi märgiti, et nad on olnud FIAga dialoogis, et tulevikus oleks taoliste juhtumite korral asjad selged ja üheselt mõistetavad.