Tuuli Tomingas

Foto: Jarek Jõepera.
Talisport
16. detsember 2021, 16:47

Kaks eestlast pääsesid jälitussõitu, aga Tomingas jäi eelviimaseks. „Küsisin, kas tulen maha, aga öeldi, et tiksu lõpuni.“

Laskesuusatamise MK-sari jõudis selleks nädalaks Annecysse, kus alustati neljapäeval naiste sprindiga. Eestlannade lippu hoidsid sedapuhku kõrgel Regina Oja ja Johanna Talihärm, kuid täielikuks fiaskoks osutus Tuuli Tominga võistlus.

Võistluse võitis tiirudes eksimatult tegutsenud norralanna Marte Olsbu Röiseland, kellele kaotas samuti puhtalt lasknud Prantsusmaa biatleet Anais Bescond 15,4 sekundiga. Bescondile jäi omakorda 0,7 sekundiga alla taaskord suusarajal kiiremat minekut näidanud Elvira Öbergi, kes eksis avatiirus kahel märgil ja oli siis lausa 63. kohal.

Eesti senine esinumber Tomingas lasi esimeses tiirus kaks trahvi ja teises lausa neli. Pärast teist tiiru oli esialgu Tomingase kaotus liidrile ca 3 minutit, ent peagi ilmus tema nime taha tärn ning lisati veel kaks minutit otsa. Võimalik, et karistsus võis tulla näiteks ühe trahviringi läbimata jätmise eest, kuid see on spekulatsioon ja ametlikku infot veel laekunud ei ole. „Enne starti oli suhteliselt okei olla, aga mul pole õrna aimugi, mis juhtus. Ma ei tea, kus mu lasud olid. Infot ma raja peal ei saanud. Ma ei oska seletada, mis toimus ja püsti märgid lihtsalt ei kukkunud. Ma küsisin, et kas ma tulen maha, aga öeldi, et tiksu lõpuni. Kindlasti ei jää ma esimese trimestriga rahule. Oleksin lootnud enamat,” selgitas suusataja ETV otseülekandes.

Finišis Tomingas ikkagi viimaseks ei jäänud, sest samuti kuuel lasul eksinud jaapanlanna Kirari Tanaka kaotas talle finišis mõne sekundiga.

Oja tegi püsti ühe möödalasu, kaotas võitjale 1.47,8 ja tuli 51. kohale. Tiirudes eksimatult lasknud Talihärm kaotas koondisekaaslasele 1,1 sekundiga ja lõpetas 53. positsioonil. Mõlemat sportlast ootab laupäeval ees jälitussõit. Oja lootis seejuures veelgi paremat lõppkohta, aga viimasel ringil läks tal raskeks. „Ei tohiks nagu külm olla, aga tunne oli selline, et keha tõmbus krampi. Pool viimast ringi sõitsin mõttejõul – „ära pane tähele, hinga, hinga„! Ma tahtsin sõita rohkem kui ma sõitsin,“ resümeeris Oja.

Hooaja eel pikalt tervisemuredega kimpus olnud Talihärm tunnistas, et tunneb end Annecys tänavu esimest korda hästi. „Arvestades võitlust, mis on tulnud sel hooajal läbi elada, on tänane päev ikka super. Siin on olnud paar palju paremat päeva ja loodan, et see hea enesetunne jätkub. Ma tahaks vabandada kõigi ees, kelle närvirakke ma viimase lasu eel kulutasin. Kui mu enesetunne peaks halvemaks minema, siis ma laupäeval kindlasti starti ei lähe, aga hetkel on mu seis selline, et suudan juba võistluskoormust taluda. Plaan on see MK ära lõpetada ja teha treeningtsükkel, et saaks veebruariks normaalsesse rütmi.”

Neljanda eestlannana stardis olnud Susan Külm oli esimese tiiru järel lausa 22. kohal, ent tegi teises kolm möödalasku ja lõpetas kaotusega 2.38,9 81. kohal.