Kristjan Ilves Ramsaus.

Foto: Flawia Krawczyk
Talisport
18. detsember 2021, 15:22

Ilves vajus MK-sarja raskeima raja viimasel laskumisel kukkumise tõttu esikümnest välja (3)

Kahevõistleja Kristjan Ilves sai Ramsau MK-etapi esimesel normaalmäevõistlusel 15. koha. Potentsiaalne koht esikümnes läks kukkumise nahka.

Kui Jarl Magnus Riiberi võit oli selge juba pärast hüppevõistlust, sest ta lendas lähematel jälitajatel 48 sekundiga eest, siis ülejäänud poodiumikohtade nimel käis kõva andmine. Juba 800 meetri vaheajapunktis oli koos punt, mis hõivas kohad 2.–11. Seal liugles ka seitsmendana startinud Kristjan Ilves*.

Teise ringi alguses paisus punt veel nelja mehe võrra. Ilves suusatas kuni 5,8 km vaheajapunktini tolle suure grupi esimeste seas, kuid vajus kolmanda ringi lõpuks pundi keskele. Viimasel 2,5 km pikkusel ringil panid kõvemad mehed hagu juurde ning grupp hakkas lagunema.

Ringi esimese tõusu peal tegi otsustava mineku sakslane Vinzenz Geiger, kes tõusis hüppevõistluse 16. kohalt teiseks (+28,0). Talle järgnes kuuene seltskond, millega Ilves ei suutnud raskete jalgade tõttu kaasa minna. Nende seast spurtis end fotofiniši abil poodiumile soomlane Ilkka Herola (hüpete 19.; +31,9), neljanda kohaga peab leppima austerlane Johannes Lamparter (hüpete 17.; +32,0).

Pärast 8,3 km vaheajapunkti, kus ta oli 9., Ilves enam telepilti ei mahtunud. Lõpusirgele saabus ta 15ndana ning libises, käed põlvedel ja nägu pingutusest krimpsus, üle finišijoone. Ramsau rada on tema hinnangul MK-sarja kõige raskem.

Hiljem selgus, et 9. positsiooni hoidnud Ilves kukkus viimasel laskumisel. „Läksin viimast kurvi liiga seest ja seal oli jää,“ selgitas ta Õhtulehele.

Samas kohas pani võistluse keskel külje maha ka Lamparter ning viimasel ringil jaapanlane Akito Watabe.

Tulemused:

MK-sarja punktitabel: 1. Riiber 600, 2. Lamparter 396, 3. Terence Weber 306, … , 14. Ilves 162.

Enne suusasõitu:

Ilves hüppas Ramsau HS98 mäel 92,5 meetrit. Tema nägu peegeldas, et ta ei jäänud endaga täielikult rahule, mis on mõistetav, sest nii eilsel proovivõistlusel kui ka tänases treeningvoorus tegi ta pikema õhulennu (PCRis lausa 100 m). Kerge taganttuule, stiili, poomi- ja tuulekompensatsiooni toel teenis Ilves kohtunikelt 126,7 punkti.

Ramsau MK hüppevõistluse võitis maailma parim kahevõistleja Jarl Magnus Riiber, kes lendas 102 (!) meetrit ja oleks peaaegu kukkunud. Õnneks suutis ta tasakaalu säilitada, kuid stiilipunkte läks kaduma, sest parem käsi puudutas lund. Ent vaevalt see teda üleliia heidutab, sest ta hüppas lähimatel jälitajatel 48 sekundiga eest ära.

Ilves kaotab seitsmendana Riiberile 54 sekundit ja hakkab 10 km suusatama suures pundis. Riiberi selja taga tuleb kõva võitlus, sest Ilves märkis nädala eest Otepääl, et Ramsau rada on MK-sarja kõige raskem.

Täielikult ebaõnnestus sakslase Fabian Riessle võistlus, ta potsatas 76 meetri peale ja sai viimase ehk 44. koha (+3.02).

Kohtunikud olid täna karmi käega, sest sakslast Eric Frenzelit ei lubatud nõuetele mittevastava kombe tõttu üldse hüppama ning jaapanlane Kodai Kimura ja itaallane Alessandro Pittin võeti pärast maha.

  • – kirjutasime ennist ekslikult, et Ilves saavutas hüppevõistlusel 6. koha, sest FISi reaalajas tulemused näitasid Yoshito Watabe kohta valesti.