Tartu fännid võivad rahuolevalt trumme taguda: 2021. aasta karikafinaal on tõsiasi!

Foto: Aldo Luud
Korvpall
18. detsember 2021, 22:18

Tartu tõmbas viimasel veerandil TalTechile koti pähe ja kohtub finaalis vana vaenlase Kalev/Cramoga

Eesti korvpalli karikavõistluste ehk Superkarika teine finalist on Tartu Maks & Moorits, kes alistas kodusaalis toimuva finaalturniiri poolfinaalis TalTech/Optibeti 17 punktiga 88 : 71.

Tartu ülikooli spordihoonesse oli kahe ülikoolivõistkonna omavahelist hooaja esimest kohtumist vaatama tulnud ligi pool tuhat inimest. Korviderohkel avaveerandil tabasid mõlemad meeskonnad hästi nii kaugelt kui lähedalt ja Adomas Drungilase viimase sekundi kaugvise viis tartlased veerandi lõpuks ette 29 : 27.

Teisel veerandajal visete hoog rauges ja Tartu meeskond jäi hätta korvide viskamisega. Nii hakkas mängu initsiatiiv pisut enam kanduma TalTechi poole ja avapoolaeg kuulus pealinlastele 48 : 42.

Kolmanda veerandi keskel võis juba tunduda, et mängu saatus on otsustatud, sest Mikk Jurkatamme kaugvise viis TalTechi 13 punktiga ette seisul 59 : 46. Kodumeeskond vastas aga Emmanuel Wembi vedamisel 10 : 0 spurdiga ja paar minutit hiljem oli TalTechi eduseis 59 : 56. Veerandi lõpus oli Lamonte Beardenil võimalus vabavisetega seis ka viigistada, aga tagamängija tabas kahest viskest ühe ja nii lõppes kolmas veerand veel TalTechi 61 : 60 eduseisul.

Viimasel veerandajal suutis TalTech veel paar minutit mängu kontrollida, aga Märt Rosenthali vabavisked alustasid tartlaste 8 : 0 spurti, mille lõpetas Edumnds Elksnise raske üle käe tabatud kolmene ja tabloo näitas Tartu meeskonna 73 : 67 eduseisu. Kodumeeskond suutis mängu viimastel minutitel TalTechi rünnakud lukku panna ning lauavõitlust kontrollida, punkte saadi peamiselt vabavisetest. Poolfinaali lõppskoori vormistas Märt Rosenthal kaugviskega mängu viimasel minutil ja see kindlustas Tartu meeskonnale balsamina toimiva 88 : 71 võidu ja pääsu karikavõistluste finaali.

Teisel poolajal olulisi korve toonud Emmanuel Wembi lõpetas mängu 14 punkti, 10 lauapalli ja meeskonna parima efektiivsusnäitajaga 26. Edmunds Elksnis ja Adomas Drungilas viskasid mõlemad 15 punkti, Hendrik Eelmäe ja Lamonte Bearden lisasid 10. Märt Rosenthal oli kuue korvisööduga meeskonna parim söötja.

TalTechi särgis kogusid nii Toomas Raadik kui Mikk Jurkatamm 12 punkti, Raadikule ka kaheksa lauapalli. Indrek Kajupanga arvele jäi 10 silma.

Tartu Ülikool Maks & Moorits peatreeneri Nikolajs Mazursi hinnangul näitasid Tartu mängijad oma sisu.

„Tahan esimesena tänada kõiki fänne, kes täna meid toetasid. Oleme viimastes mängudes olnud raskustes, aga olen täna meeste üle uhke, sest nad leidsid energiat ja enesekindlust iga palli pärast võidelda.

Taktikaliselt mängisime hästi ja võidu võti oli kaitsemängus. Mängijad peavad uskuma, et suudame mängida kõikidega ja kui tuleb ka eksimusi, siis peame oskama mängu rahustada ja leidma üles õiged lahendused. Iseenesest lihtsad asjad, aga kõik see võtab aega. Täna näitasid mängijad oma sisu ja homme mängime kodupubliku ees finaalis,“ rääkis Mazurs mängujärgselt.

TalTechi poolelt märkis Indrek Kajupank Delfi TV otseülekandele, et otsustavaks sai asjaolu, et eriti viimasel veerandil ei tahtnud nende visked kuidagi sisse kukkuda.“Nad tegid oma vahetava kaitsega viskele pääsemise ka ebamugavaks. Meie poolelt oli väristamist, lisaks palju ebaõnne ja teravust tegime vähe,“ nentis Kajupank.

Superkarika finaalmäng BC Kalev/Cramo ja Tartu Ülikool Maks & Mooritsa vahel peetakse Tartu ülikooli spordihoones pühapäeval kell 19.45. Enne seda, kell 17, selgitavad kolmanda koha KK Viimsi/Sportland ja TalTech/Optibet.