Kaisa Mäkäräinen.

Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
21. detsember 2021, 20:15

Kaisa Mäkäräinen saab siiski kristallgloobuse alles hoida

Hiljuti tühistati dopinguga vahele jäänud Venemaa laskesuusataja Olga Zaitseva 2013./14. aasta MK-sarja tulemused. Seejärel selgus ootamatult, et pärast ümberarvutamisi kogus kokkuvõttes kõige rohkem punkte hoopis Tora Berger, mitte toona üldvõitjaks tulnud Kaisa Mäkäräinen. Rahvusvaheline laskesuusaliit jõudis aga lahendusele – soomlanna saab oma kristallgloobuse alles hoida ning lisaks antakse teine välja Norra atleedile.

Kui esialgu kogus Mäkäräinen 861 ja Berger 857 punkti, siis pärast Zaitseva tulemuste nullimist ja uuesti arvutamist jäi norralannale 868 punkti Soome suusataja 863 vastu.

IBU tõi välja, et Mäkäräinenit ei saa karistada, sest tema pole milleski süüdi.

„Selle otsusega jõudis IBU õiglasele lahendusele mõlema sportlase jaoks. Puhtaid sportlasi ei saa karistada, kui teised rikuvad dopingureegleid. Sellega saadame tugeva sõnumi, et kõik reeglite rikkujad peavad oma tegude eest vastutama,“ kirjutatakse suusaliidu kodulehel.

Lisaks kristallgloobusele antakse Bergerile ka sarja üldvõitjale mõeldud auhinnaraha.

Mõlemad suusatajad jäid sellise lahendusega rahule. Vahetult pärast toda hooaega karjääri lõpetanud Bergeril oli hea meel, et Mäkäräinen saab oma gloobuse siiski endale jätta.

„See on meile mõlemale õiglane ja hea otsus. Ma oleksin end väga halvasti tundnud, kui Kaisa oleks pidanud oma gloobuse tagasi andma. Mäletan, kuidas temaga MK-tiitli pärast võitlesime ning ta oli viimastel etappidel kõige tugevam. Oleks olnud tore võita see enda viimasel MK-etapil, kuid jäin oma karjääriga väga rahule. Keeruline on öelda, kuidas tunnen end nüüd pärast [tagantjärele] kristallgloobuse võitmist, sest nii palju aega on mööda läinud,“ sõnas Berger.

Ka Mäkäräinen leidis, et laskesuusaliidu otsus oli õiglane.

„Olen otsusega väga rahul. Kahe kristallgloobuse väljaandmine on kõige õiglasem lahendus ning mul on Tora üle väga hea meel. Mõistagi pole seitse aastat hiljem gloobuse saamine võrreldav selle võitmisega võistluspäeval. Lisaks jäi ta ilma kõikidest muudest suure võiduga kaasnevatest hüvedest.

Alati on pettumust valmistav kuulda, et konkurent on dopingureegleid rikkunud. Loodan vaid, et seda enam uuesti ei juhtu ning tahan, et sporditulevik oleks dopinguvaba ning saame võistluspäeval tulemusi usaldada,“ lausus Mäkäräinen.