Viljandi Tuleviku meeskonda uuel hooajal kõrgliigas ei näe.

Foto: Irina Mägi
Jalgpall
22. detsember 2021, 10:19

VALUS OTSUS: Viljandi Tulevik loobus kohast kõrgliigast (2)

Lõppenud hooajal Eesti jalgpalli kõrgliigas kaheksanda koha saanud Viljandi JK Tulevik andis oma kodulehel teada, et pärast pikki ja põhjalikke arutelusid ning võttes arvesse klubi majanduslikku seisu, mis on koroonapandeemia kaasmõjul sattunud ennenägematult ränga surve alla, võeti vastu otsus loobuda 2022. aasta hooajaks välja teenitud Premium liiga kohast ning siirduda mängima aste madalamale ehk esiliigasse. Eesti jalgpalliliit (EJL) teatas, et vabanenud Premium liiga koha täidab sportlike kriteeriumite alusel lõppenud hooajal kõrgliigas kümnendaks jäänud Pärnu JK Vaprus.

JK Tuleviku avaldus täismahus:

Otsuse taga on majanduslikud kaalutlused. Viimastel hooaegadel on klubi juhtkond näinud tohutut vaeva, et Premium liigas mänguvõimeline meeskond komplekteerida ning hooaja läbimiseks tarvilik eelarve kokku saada. See on nõudnud kohati ebainimlikke jõupingutusi, erakordset kokkuhoidlikkust ning kaalukaid kompromisse.

Kokkuvõttes on sellega siiani hakkama saadud, ent iga järgnev hooaeg tormiliselt arenevas Premium liigas on toonud kaasa eelmisest suurusjärgu võrra suuremad kulutused. Kui kõigile raskustele lisaks sekkus mängu segadust külvanud ja tänaseni kestev koroonapandeemia, suudeti tohutute jõupingutuste toel selle esimesest ja teisest lainest suuremate kadudeta läbi tulla. Kolmanda laine järel ent rauges ka klubi suuremate sponsorite ramm. Säärases olukorras, ja võttes arvesse tänaseni valitsevat teadmatust eesootava suhtes, muutus raske otsus vältimatuks.

Klubi presidendi Raiko Mutle sõnul ei langetatud seda kergekäeliselt ning ta kinnitas, et kuni viimase hetkeni otsiti palavikuliselt erinevaid võimalusi kõrgliigas jätkamiseks ja eelarve täitimiseks vajalikku tuge väljastpoolt klubi. Paraku on toe leidmine olnud pandeemia tingimustes raskem kui iial varem, lisaks tuli seda tehes joosta võidu ka ajaga, sest eelseisva kõrgliigahooaja litsentseerimisprotsess on juba alanud.

„Otsus on tohutult valus ja raske, sest oleme kõrgliigasse tõusnud ja seal kuus aastat püsinud, sealjuures viimased viis hooaega järjest, ainult ja üksnes meeletu töö ja pingutuse hinnaga nii klubi kontoris kui jalgpalliväljakutel. Võin käe südamele panna ja kinnitada, et nii mina kui kogu meie juhtiv personal, samuti esindusmeeskond ja selle treenerid on tänaseks töötunde lugemata teinud absoluutselt kõik ja andnud endast viimase, et hoida meie meeskond kõrgliigas ja Viljandi tippjalgpalli kaardil,” kõneles Mutle.

„Olukorras, kus sissetulekud langevad drastiliselt, väljaminekud aina kerkivad ja uue hooaja ettevalmistusperioodi alguseni on jäänud vaid paar nädalat, muutus aga iseenda, mängijate, treenerite, kogukonna ja jalgpalliüldsuse ees ausaks jäämine ning klubi eluspüsimiseks vajalik käsipiduri tõmbamine täiesti vältimatuks,” lisas ta. “Mitte mingil tingimusel ei tohi lasta süveneda situatsioonil, mis ohustab meie klubi noormängijaid ja nende peresid, meie kogukonda ja sõna otseses mõttes klubi elus püsimist. Me ei saa olla edaspidi nõus tippspordi ideaalide nimel meie tuleviku arvelt tegutsemisega.”

Mutle toonitas, et klubi kontor on olnud viimastel hooaegadel, eriti aga viimastel kuudel ebainimliku surve all. „Inimesed on töötanud purunemispiiril, et kõrgliiga nõudmistega kaasas käia,” sõnas ta. „Selliselt edasi minnes pole me jätkusuutlikud ning olukord muutuks klubi püsimisele ohtlikuks. Peame astuma sammu tagasi, et jätta ellu meie noorte võimalus unistada ja neid unistusi püüda.”

Klubi on oma otsuse kõrgliiga kohast loobuda teinud teatavaks Eesti jalgpalliliidule. Lähinädalatel tehakse keskendunud tööd, et klubi sportliku püramiidi tipp reorganiseerida ning täita esiliigas osalemiseks vajalikud litsentsinõuded, komplekteerida meeskond ja tehniline personal. Samuti jätkub pingeline töö tulubaasi kasvatamise ja toetajate leidmise nimel.

Tuleviku juht Raiko Mutle selgitab kujunenud olukorda ja otsuse tagamaid pikas ja põhjalikus intervjuus klubi kodulehel aadressil jktulevik.ee.

Viljandi jalgpalliklubi Tuleviku iseseisev tee Eesti jalgpallisüsteemis algas aastal 2011, mil Raiko Mutle ja Rain Tölpus alustasid klubi ja jalgpallikooli ülesehitamist ning esindusmeeskonna pürgimist kõrgliigasse teisest liigast. Juba 2015. aastaks teeniti välja koht Premium liigas, kus 2016. aastal esiliigasse langemise ja seejärel taas kõrgliigasse tagasi tõusmise järel püsiti viimased viis hooaega järjest. Kui kümne aasta eest alustati kolme noortetreeneri ja vähem kui saja lapsega, siis praegu treenib klubis ligi 300 last ja noort 13 treeneri käe all.

*****

„Mõistagi on meil väga kahju, et JK Tulevik aastal 2022 Premium liigas ei osale, samas mõistame, et klubi soovib teha sammu, millega parandatakse jätkusuutlikkust. Tegu oli klubi otsusega, mille eesmärk on ennetada võimalikke probleeme. Ootame Viljandit tagasi Premium liigasse,“ lausus pressiteate vahendusel EJLi president Aivar Pohlak.

Jalgpalliliit jätkab JK Tuleviku toetamist ka Esiliigas erinevate meetmetega, mille seas on esindusmeeskonna noormängijate arengustipendiumid, noortetöö juhtide projekt ja kogukonna juhtide programm. Teatavasti on Premium liiga klubidele lisaks nimetatud vahenditele tagatud ka solidaarsusfondi palgatoetus kuuele lepingulisele mängijale.

Pärnu JK Vapruse tegevjuht Karl Palatu ütles, et klubi alustas esindusmeeskonna komplekteerimist Premium liiga hooajaks.

„Lõppenud hooaeg oli meie jaoks täis õpetlikke olukordi ja andis hulgaliselt kogemusi nii juba Premium liiga kogemustega mängijaile kui debütantidele. Oleme juhtkonnas õppekohti juba ka analüüsinud. Jalgpall ongi ootamatusi täis ning nii tulebki plaanid ümber mängida ning kui eile hommikul olime teadmises, et uus hooaeg tuleb Esiliigas, siis täna alustame esindusmeeskonna komplekteerimisega Premium liigaks,“ lausus Palatu.