Karel Loprais ja tema kuulus Tatra veok.

Foto: Vida Press
Auto-Moto uudised
30. detsember 2021, 18:20

Kuuekordne Dakari ralli võitja suri vahetult enne tänavust võistlust (1)

Uue aasta esimesel päeval algab Saudi Araabia kõrbeväljadel legendaarne Dakari ralli. Vahetult enne tänavust starti tuli aga kurb teade Tšehhimaalt: 72 aasta vanuselt on surnud Dakari rallide tõeline legend, veoautode arvestuses kuuel korral võitjaks kroonitud ja lisaks veel viiel korral poodiumile mahtunud Karel Loprais.

Dakari võidukihutamiste suurkuju Loprais osales kõrberallil esimest korda 1986. aastal. Aasta hiljem tõusis ta juba teisena pjedestaalile ning veel aasta hiljem krooniti esimest korda ka võitjaks. Kokku tuli talle kuus esikohta, neist viimane 2001. aastal. Oma viimase ehk kokku 19. stardi Dakari rallil tegi Monsieur Dakari austavat hüüdnime kandnud Loprais aga 2006. aastal, kuid toona finišisse ei jõudnud.

„Meie hulgast lahkus mees, kes üldiselt säästis sõnu ja endast rääkis veelgi vähem,“ seisab Lopraisi perekonna Facebooki postitatud järelehüüdes. „Sellegipoolest pälvis ta oma tegude, õnnestumiste, käitumise, ellusuhtumise ja talle omase häbeliku naeratusega mitme põlvkonna kolleegide, rivaalide, motospordifännide ning üldsuse austuse ja lugupidamise.“

1. jaanuaril algaval Dakari rallil on stardis Lopraisi kaasmaalane Martin Macík, kes nentis, et mõistagi on tegemist väga kurva uudisega.

„Ilma Karelita poleks alanud Tšehhimaal Dakari buum, tänu millele oleme nüüd koos Hollandiga üks võidusõidu suurriike. See on väga kurb uudis ning muidugi pole stardieelne tuju nüüd kuigi hea,“ tõdes Macík.

Kui liita kokku kõik Dakari ralli esikohad, jääb kodumaise autotootja Tatra veokitega kihutanud Loprais maha vaid prantslasest Stéphane Peterhanselist (kuus esikohta tsiklite ja kaheksa autode arvestuses) ning venelasest Vladimir Tšaginist (seitse esikohta veokite arvestuses). 2000. aastal nimetati Loprais koos František Štastnýga Tšehhimaa sajandi motosportlaseks.