Aplaus olümpiavõitjatest epeenaiskonnale.

Foto: Erki Pärnaku
Spordivaria
30. detsember 2021, 19:32

Miks algatas Kaspar Taimsoo ovatsioonid epeenaiskonnale?

Aasta spordivõistkonna väljakuulutamise au kolmapäevasel „Spordiaasta tähed“ galaõhtul kuulus vabariigi presidendile Alar Karisele. Mitte kellelegi üllatuseks hõikas riigipea laureaadina välja meie kuldse epeenaiskonna.

Kuna koroonaajal pole sobilik istuda ühise laua taga, tõusid neli vehklejat enda viisaka vahega paigutatud toolidelt püsti ja astusid lavale. Tuhandepealine publik aplodeeris. Ja aplodeeris. Ja aplodeeris. Nõnda 40 sekundit – algul kakofoonilisest plaksutamisest sai juba ühes rütmis käte kokku löömine.

Mõnes temperamentsemas riigis oleks selleks ajaks juba ammu rahvas saalis püsti, aga tagasihoidlikud eestlased hoidsid oma tagumikud kindlalt toolidel. Presidendilt Kristjani trofee saanud Irina Embrich kibeles juba tänukõneks mikrofoni kõnelema. Kangesti tekkis küsimus, kas tõesti jäävadki olümpiavõitjad seisvast ovatsioonist ilma? Kuniks esimesena kerkis Kaspar Taimsoo. Kuna 1.93 pikk sõudja istus teises reas, ei jäänud tema liigutus kellelegi saalis märkamata. Sekunditega järgnes kogu ülejäänud galapublik.

Taimsoo on eeskujuks olemisega harjunud: aasta parimate valimisel epeenaiskonna järel teisena lõpetanud neljapaadis oli tema eessõitja ehk määras kamraadidele tempot. Nõnda haaras ta ka aplodeerimisel juhtohjad.

„Ei ole kahtlust ka [et epeenaiskond seda vääris]. Seda võib ilustada: olla juba nomineeritud koos olümpiavõitjatega on suur asi. Aga tegelikult nii ongi,“ selgitas Taimsoo, miks ta esimesena toolilt kerkis. „Kui ikkagi värsked olümpiavõitjad on saalis, siis nad väärivad iga tuge nii meilt sportlastelt kui ka Eesti ühiskonnas laiemalt. Ma tundsin, et see on ainuõige asi, mida tol momendil teha. Tihti seda ei tunnegi, aga praegu küll.“

Seistes kestsid ovatsioonid veel pool minutit ja oleksid ilmselt ka jätkunud, kuid Embrich segas vahele ja pidas oma krüptilise tänukõne.