Sam Jones.

Foto: AP / Scanpix
Korvpall
1. jaanuar 2022, 13:15

Suri kümnekordne NBA meister

88aastaselt suri Boston Celticsiga kümme NBA tiitlit võitnud Sam Jones

Celticsi pressiesindaja Jeff Twiss ütles, et Jones suri neljapäeva õhtul Floridas. „Sam Jones oli NBA ajaloo ühe edukaima ja domineerivama meeskonna üks andekam ja mitmekülgsem skoorija,“ seisis Celticsi avalduses. „Ta oli nii võimekas punktitooja ja ilusa viskega, et teenis lihtsa hüüdnime – viskaja. Jonesi perekond on meie mõtetes, kui meenutame heldimusega Ameerika spordi ühe suurima meistri elu ja karjääri.“

Celtics mälestas enne reedest kohtumist Phoenix Sunsiga Jonesi leinaminutiga. „Kui vaadata meistritiitleid ja tema rolli, siis on see siinsele kogukonnale ilmselgelt suur kaotus,“ ütles Celticsi peatreener Ime Udoka enne matši.

Jones valiti NBA draft'is 1957. aastal kaheksanda valikuna, kuid esimesel hooajal ta Bostonis läbi ei löönud ja tagamängija viskas keskmiselt matšides 4,6 silma. Kuid järgmisel hooajal sai ta senise tähe Bill Sharmani vigastuse tõttu võimaluse ja tõusis tiimi üheks alustalaks.

„Sam on aegade üks parimaid viskajaid,“ rääkis kümmekond aastat tagasi toonase satsi peatreener Red Auerbach. „Kuid samal ajal oli ta orienteeritud meeskonnale. Teda huvitas ainult võitmine.“

Jones viskas karjääris keskmiselt mängudes 17,7 punkti ja temast enam tiitleid on võitnud vaid tema toonane meeskonnakaaslane Bill Russell, kellel on kodus 11 meistrisõrmust. Aegade üks parimaid mängijaid Russell tõdes, et kui mäng jääb viimase viske peale, siis peaks selle võtma Jones.

Tosin hooaega NBAs mänginud Jones pääses kuulsuste halli 1984. aastal. „Tema kümmet meistritiitlit iseloomustasid isetu mängustiil, viimaste minutite sooritused ja täpne käsi,” lausus NBA juht Adam Silver.