Jessie Diggins (vasakul) ja Frida Karlsson ei mahtunud rajale ära.

Foto: AP / Scanpix
Talisport
1. jaanuar 2022, 14:51

DRAAMA: suusatäht kukutas Tour de Ski tiitlikaitsja ja sai karmi karistuse

Tour de Ski neljandal etapil selgitasid suusatajad parimad Oberstdorfi klassikasprindis. Meeste seas võitis norralane Johannes Hösflot Kläbo ja kiireim naine oli venelanna Natalja Neprjajeva.

Naiste esimene veerandfinaal pakkus kohe draamat, kui rootslanna Frida Karlsson astus rajal ette tiitlikaitsjale Jessie Digginsile, mille järel ameeriklanna kukkus ja jäi sõidus viimaseks. Karlsson aga diskvalifitseeriti ja kuna tal oli varasemalt all kollane kaart, siis teise kollasega kaasnes kolmeminutiline ajakaristus.

Karlsson ütles Rootsi meediale, et sellega sai tema Tour de Ski läbi. „Mõtetes olen juba lennukis“ ütles SVT-le suusataja, kes tunnistas, et Digginsi kukkumine oli tema süü. 

Kahe suurima staari puudumisel võitis finaali venelanna Natalja Neprjajeva, kelle vägevale lõpuspurdile teistel vastust polnud. Poodiumi madalamatele astmetele astusid Johannad, kui teine oli rootslanna Johanna Hagström (kaotus võitjale 0,32 sekundit) ja kolmas soomlanna Johanna Matintalo (+0,86).

Meeste konkurentsis näitas võimu Johannes Hösflot Kläbo, kes võitis nii kvalifikatsiooni, oma veerandfinaali, poolfinaali ja lõpuks kogu võistluse. Finaal osutus norralaste peoks, kui teisena lõpetas Erik Valnes (+0,37), kolmandana Paal Golberg (+3,35) ja neljandana Even Northug (+3,39). Muu maailma parim oli rootslane Calle Halfvarsson.

Naiste arvestuses tõusis uueks üldliidriks Neprjajeva, kellele järgnevad soomlanna Kerttu Niskanen (+34) ja seni esikohta hoidnud Diggins (+38). Meeste seas hoiab liidrisärki Kläbo, kelle edu lähima jälitaja Golbergi ees on veidi üle minuti. Sealjuures jäi laupäeval Kläbo suurim konkurent Aleksandr Bolšunov vaid 0,02 sekundiga finaalist eemale, aga kohtadega kaasnevaid boonuseid arvestades andis venelane ära kümmekond sekundit.

Ainsa eestlasena jätkab võistlust Alvar Johannes Alev, kes kaotas ajasõidus Kläbole ligi 19 sekundiga ja sai 54. koha. Tour de Ski võitja selgub teisipäeval.