Janne Ahonen esindas Soomet seitsmel OMil.

Foto: REUTERS / SCANPIX
Talisport
3. jaanuar 2022, 08:44

Soome suusahüppelegend naaseb 44aastaselt võistlusteks torni (3)

Soome suusahüppelegend Janne Ahonen (44) käis eelmisel nädalal Lahti suurel mäel hüppamas ja teatas, et kavatseb jaanuaris osaleda Soome meistrivõistlustel.

„Kukkus kuidagi niiviisi välja, et panin end kirja. Enam pole tagasiteed,“ sõnas Ahonen Soome rahvusringhäälingule (YLE).

Ahonen loobus tippspordist 2018. aasta sügisel. Tema noorem vend Pasi Ahonen ütles Ilta-Sanomatile, et Janne on pärast seda teinud täpselt kuus suusahüpet. Enne nüüdset Lahtis lendamist oli poolteise aasta pikkune paus, kuid see ei seganud viiekordset nelja hüppemäe turnee tšempionit lendlemast 127 meetri kaugusele.

„Ma pole kunagi ametlikult suusahüpetest loobunud ega loobugi. Selle varjus võid mäest alla sõita siis, kui tuju tuleb,“ lisas viiekordne maailmameister.

„Minu aastatepikkuse kogemuse ja tuhandete hüpete pealt võib baastaseme üsna ohutult ära teha. Mõistagi ei luba võimed teha enam tipphüppeid. Samas olen piisavalt osav, et lõbutseda.“

2019. aasta märtsis sõitis Ahonen Rukale, et võistelda koos poja Micoga (20) Soome meistrivõistlustel, kuid need jäid kehva ilma tõttu ära. Seekord ei pea ta tühja sõidu pärast muretsema, sest Lahti on ta kodulinn.

Kui eelmised paar aastat vastutas ta Soome kahevõistlejate hüppevarustuse eest, siis praegu töötab Ahonen matkaautode müügiga tegelevas firmas. Näiteks krutib masinatele külge erivarustust, mida klient soovib. See on tema elu esimene üheksast viieni töö, mille kõrvalt käib ta ka YLE teleülekannetes ekspertkommentaare jagamas.

„Naudin tohutult, et saan viimaks elada igapäevaselt nagu normaalne inimene,“ rääkis ta oktoobris Ilta-Sanomatile. „On kuradi kerge ja mõnus tulla tööle, kui tead, et pärast tööpäeva lõppu saad võtta aja maha ega pea taluma mingit survet.“

Ta lisas: „Tahan rõhutada, et seda Janne Ahoneni, kes elas kunagi kui Soome rahvuskangelane, pole enam. Vahel mõtlen kohkunult, kas see 25aastane periood mu elus oli üldse inimlikus mõttes tõsi. Tagantjärele ei tundu nii.“

Soome suusahüpete meistrivõistlused toimuvad järgmisel nädalavahetusel.