Kaks kulda ja üks pronks: pole paha saldo!

Foto: Hannah Mckay / Reuters / Scanpix
Kergejõustik
5. jaanuar 2022, 09:31

Tokyo jooksuradadel ajalugu teinud imenaine lubas edaspidi vinti veelgi peale keerata

Hollandit esindav Etioopias sündinud imenaine Sifan Hassan tegi Tokyo olümpial kergejõustiku ajalugu, kui võitis medali kolmel pikal staadionidistantsil. Temast sai teine naine, kes kuldse duubliga maha saanud, aga kolme säärast medalit pole kellelgi ette näidata.

Kaheksa päeva jooksul jooksis ta olümpiamängudel maha koguni 24 500 meetrit. Arusaadavalt jooksevad maratoonarid veelgi rohkem, aga sellisel tasemel ja kuumuses teha kuus starti on ka omamoodi vägitegu.

„Ma olin lihtsalt õnnelik, et suutsin ellu jääda,“ kuulutas 15aastaselt pagulasena Hollandisse kolinud jooksuime BBCle, mida ta 10 000 meetri finišis tundis. „Ma olin nii suurtes valudes. Ma higistasin väga-väga palju, minu nägu, käed ja keha põlesid. Ma tundsin nagu mu sees poleks olnud absoluutselt vett.“

Hassan võitis kulla 5000 ja 10 000 meetri jooksus, päev enne kümne kilomeetri läbimist pidi ta leppima pronksiga 1500 meetri distantsil. „Mul oli tol hetkel kullast suva, sest tundsin nagu ma minestaksin. Tahtsin lihtsalt ellu jääda,” naeris ta.

Seejuures tundus 1500 meetri eeljooksus, et tema võimatuna näivast programmist ei saagi asja, kui ta jooksu algfaasis kukkus ja teistest mitukümmend meetrit maha jäi. Polnud hullu, ka selle eeljooksu suutis ta lõpuks võita. Samal õhtul triumfeeris ta Helen Obiri ees 5000 meetri distantsil.

Lõpuks pidi ta 1500 meetris leppima keenlanna Faith Kipyegoni ja briti Laura Muiri järel pronksiga. „Ma olin tol hetkel nii kuri. Kui ma pärast medalitseremooniat hotellituppa naasin, siis teadsin, et midagi mu sees põleb. Tol hetkel otsustasin ma, et lähen järgmisel päeval rajale surema,“ viitas ta 10 000 meetri finaalile.

Hassan on kindel, et tänu sellele katsumusele võtab ta sarnaseid tükke ette ka tulevikus ja nii raskelt need enam tulla ei tohiks. „Nüüd olen ma sellega juba korra hakkama saanud. Isegi kui seda oleks teinud keegi teine, siis me teame, et see on võimalik. Teadmatus on see, mis asjad nii raskeks teeb.”

Aga sellega pole Hassani katsetused veel lõppenud – edaspidi tahab ta staadionijooksude kõrval hakata võistlema ka maratonis. Londonis ja Rios kokku neli kulda võitnud Mo Farah' pealt oleme näinud, et nende kombineerimine pole sugugi nii lihtne ülesanne. Tänavu ei pääsenud 38aastane staier isegi olümpiamängudele.