Ott Tänak ja Martin Järveoja võitsid 2018. aastal Argentinas karjääri kolmanda WRC-etapi.

Foto: AFP / Scanpix
WRC
6. jaanuar 2022, 11:07

Legendaarne ralli on naasmas WRC-kalendrisse

Rahvusvahelise autoliidu (FIA) uus president Mohammed bin Sulayem ütles, et nad räägivad läbi Argentina ralli promootoriga.

Varem ralliga tegelenud 60aastane bin Sulayem tunnistas FIA presidendiks saades, et tema eesmärki on ralli muutmine odavamaks ning ülemaailmseks spordiks. „Peame jõudma Aafrikas, Lähis-Idas ja Aasia, isegi Ladina-Ameerikas elavate inimesteni, kes võiksid seda ala armastada. Aga kas nad saavad selle alaga tegeleda? Ei,“ nentis ta möödunud aasta lõpul. Üks osa kavast võiks olla ka etappide viimine Euroopast välja.

Kuid praeguse seisuga toimub tänavu kuraditosinast MM-etapist vaid kolm väljaspool Euroopat, kui kesksuvel sõidetakse Keenias ning sügisel Uus-Meremaal ja Jaapanis. Kuid Ameerika mandrile maailma parimad piloodid ei jõua. Nii võib uuest aastast kalendrisse lisanduda Argentina. „Jah, me peame läbirääkimisi,“ kinnitas portaali Autosport vahendusel Dakari rallit külastanud bin Sulayem.

Viimati sõideti Argentinas MM-punktidele 2019. aastal, kuid järgmistel hooaegadel jäi etapp koroonakriisi tõttu ära. Samas oli Argentina ralli kalendris alates 1980. aastast ning alati saatsid piloote rahvahordid.

FIA bossile pole sealsed teed sugugi tundmatud. „Olen paar korda Argentiinas sõitnud, nii et mul on head mälestused sealsest kultuurist kui ka oma tulemustest,“ lisas bin Sulayem, kes sai Ford Escortiga 1993. aasta Argentina rallil kuuenda koha. „Argentina on suur riik. Neil on tugev motospordikultuur ja eriti rallikultuur. Nüüd on oluline pidada läbirääkimisi promootori ja kohaliku motospordiliiduga.“

FIA juhi sõnul on oluline ka tõik, et Argentina jaoks poleks ralli korraldamine midagi uut. „Aga eks näeme. Vesi ei jookse mäest üles, vaid mäest alla. Neil peab olema valitsuse tugi. Aga ma usun, et nende valitsus hindab ajalugu ning rallimaailmast osavõttu,“ võttis ta praegused seisud kokku.