Viimati sõideti Kesk-Euroopas MM-punktidele 2019. aastal, kui Saksamaa ralli võitis Ott Tänak.

Foto: AFP / Scanpix
WRC
7. jaanuar 2022, 12:50

Kesk-Euroopa riigid tahavad korraldada unikaalse MM-ralli

Kui keskeurooplaste plaanid saavad teoks, siis näeb lähiaastail autoralli MMil unikaalset kolmes riigis toimuvat võidusõitu.

Tšehhi autoliidu esimehe Jan Stoviceki sõnul alustas nende alaliit läbirääkimisi Saksamaa ja Austria kolleegidega, et tulevikus oleks MM-kalendris kolme riigi poolt kahasse korraldatud Kesk-Euroopa ralli. Tema sõnul soovitakse MM-sarja pääseda 2024. aastal.

Projekti eeskujuks on traditsiooniline kolme riigi ralli, mis toimub Tšehhi lähistel ja ületab nii Saksa kui Austria piiri. Tänavu kuulus võistlus nii Saksamaa kui ka Tšehhi meistrivõistluste kalendrisse, vahendab rallit.fi.

Tšehhi autoliidu boss Stovicek kavatseb Kesk-Euroopa rallit lobistada ka rahvusvahelises autoliidus (FIA), kellega neil on head suhted. Nimelt valiti ta katuseorganisatsiooni motospordinõukogusse. Stoviceki hinnangul oleks etapi korraldamine kõigi kolme riigi jaoks majanduslikult tasuv ja kasu saaksid kõik kolm alaliitu. 

„Meie hinnangul läheb WRC-etapi korraldamine maksma umbes 100 miljonit krooni (umbes 4 miljonit eurot), millest enam kui kümnendik läheks MM-sarja promootoritele,“ ütles Stovicek Tšehhi finantsajakirjale E15.

Saksamaa asfaldiralli on MM-kalendris olnud 37 korda, viimasel kolmel aastal võitis etapi Ott Tänak. Kuid alates 2020. hooajast pole WRC-ässad seal sõtinud. Austrias jagati punkte esimest ja viimast korda 1973. aastal, aga sealne ettevõte Red Bull on aktiivne ralli toetaja. Tšehhi teid pole kuninglik rallisari mõõtnud. Samas on Tšehhis võimsad rallitraditsioonid, sest nad on aastaid võõrustanud EM-sarja ning nende autotootja Škoda on osalenud WRC-sarjas.