Rene Zahkna tegi Oberhofis elu parima individuaalsõidu.

Foto: Jarek Jõepera.
Talisport
7. jaanuar 2022, 13:59

ELU SÕIT! Zahkna tegi MK-sarjas karjääri parima tulemuse (3)

Laskesuusatamise MK-sari jätkub sellel nädalavahetusel Saksamaal Oberhofis, kus meeste 10 sprindi võitis Aleksandr Loginov. Vägev päev oli aga eestlastel, sest karjääri parimad individuaaltulemused tegid 17. koha saanud Rene Zahkna ja esmakordselt 60 parima sekka ehk jälitussõitu jõudnud Kristo Siimer.

Saksamaal segas kaarte tugev tuul ja tihe lumesadu, mis pani põntsu mitme tähe võistlusele. Eelmisel etapil Annecys sprindi võitnud Johannes Thinges Bö jättis Oberhofis üles lausa viis märki ja oli 28., kahel lasul eksisid MM-sarja esinelikkusse kuuluvad Émilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet, Vetle Sjaastad Christiansen ja Sebastian Samuelsson.

Rasketes oludes suutsid kõik kümme märki maha võtta vaid viis meest, kellest üks oli Rene Zahkna. Eestlane kaotas võitnud Aleksandr Loginovile 1.02,7 ning sai 17. koha. See on MK-sarja individuaalsõitudes 27aastase Zahkna karjääri parim tulemus, varasem tippmark pärines 2018.-19. hooajast, kui ta oli USAs Soldier Hollow jäitussõidus 29.

„Suurepärane tulemus! Klassikaline eestlase ilm, kus pakuti võimalust. Keskmine laskmise tase oli raske, sõit midagi erilist polnud. Luges tiirus tegutsemine, kus kõik läks plaanipäraselt. Leppisime [treener] Daniil Steptšenkoga kokku, et kui tuleb vasakult tuul, siis teen kolm parandust. Mõnus tuul ja teadsin, mida teha. Teises tiirus tuli tuulepuhang ja ootasin. Tegin õiged otsused,“ rääkis ERRi ülekandes Zahkna.

Talle tuli kindlalt punktidele sõitmine üllatusena. „Pigem mõtlesin [enne sõitu], et kas tuleb 0 + 0 ära. Uskumatu, et see tuli sellise ilmaga. Hea tunne! Aga viimasel lasul oli peas, et see on viimane lask. Polnud kaugel, et korraks kaoks keskendumine ja oleks pidanud minema 150meetrilisele ringile,“ jätkas ta.

Sellega kindlustas eestlane koha homses jälitussõidus. „Issand jumal, viimane kord jäi sekund puudu ja meel oli must. Täna suusakiirust polnud, aga riskid tasusid ära. Hooldemehe arust oli parem teine suusk, aga sportlasena valisin selle, mis oli tõusul kergem, et jalad ei lööks happese. Tasus ära!“ säras ta.

Elu parima võistluse MK-sarjas tegi ka 22aastane Kristo Siimer, kes jättis mõlemas tiirus üles ühe märgi, kaotas võitja 2.15,6 ning sai 57. koha. Sellega kindlustas ta elus esmakordselt koha jälitussõidus. „Stardipositsioon oli peaaegu kõige halvem, sest pidin alates teisest ringist üksi sõitma. Lõpus pikka sirget oli üksi raske raiuda. Tuul tegi kõike, et ma jälitusse ei pääseks,“ lausus sportlastest viimasena lumele pääsenud Siimer.

Kristo Siimer.

Foto: Jarek Jõepera

Sealjuures on Zahkna ja Siimeri head kohad olulised olümpiat arvestades. Pekingisse saavad teateneliku välja panna riikide edetabeli 20 paremat. Eesti on parasjagu esimesena joone all, sest etapi eel oli Jaapanil koos 2181 ja meil 2011 rahvuste karika punkti. Kui eestlased end Jaapanist mööda ei pressi, siis on võimalus pääseda OMile ühel-kahel mehel ja sedagi wild card’iga. Ühes eelmise hooajaga alanud kvalifikatsiooniperiood lõpeb 15. jaanuaril toimuva Ruhpoldingi MK-etapi teatesõiduga. Selles vahemikus lähevad arvesse kuus võistkondlikult paremat sprinti, üks tavadistants, kolm teatevõistlust, segateade ja paarissegateade.

Kolmas eestlane Kalev Ermits oli 65. (4; +2.41,5). Ta sõnul olid lamades laskmise ajal heitlikud olud, kus hooti oli tuul tugev ja siis ootamatult vaibus. „Teisel-neljandal sihtisin vastu, aga viimasel lasul kukkus tuul ära. Tegin valearvestuse. Püstitiirus pole midagi tuule nahka ajada, sest olid rahulikud olud, aga püssitoru hirmsalt kõikus,“ tõdes tiirus 1+3 üles jätnud Ermits. „Sõidutunne oli okei, sain Christianseniga koos sõita, aga võib-olla tegin teisel ringil endale liiga.“

Etapi võitnud venelane Aleksandr Loginov jättis üles ühe märgi. „Raske ilm, üks trahv oli kingitus. Õnneks oli viimasel ringil grupp, kellega sai tööd teha,“ lausus võidumees. Talle järgnesid MK-sarja prantslasest üldliider Émilien Jacquelin (2; +6,5) ja norralane Sturla Holm Lägreid (1; +15,1), esimesena jäi poodiumilt välja sakslane Johannes Kühn (2; +18,6). Vägev päev oli Venemaa koondisel, sest Anton Babikov oli kuues ja Daniil Serohvostov kaheksas.