Mikk Jurkatamm pühapäeval TalTechi särki enam selga ei tõmmanud.

Foto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
9. jaanuar 2022, 21:03

Itaaliasse siirduva Mikk Jurkatammeta mänginud TalTech alistas võõrsil Viimsi (1)

Paf Eesti-Läti korvpalliliigas alistas TalTech/Optibet võõrsil 76 : 71 Viimsi/Sportlandi. Sealjuures polnud võitjate koosseisus 21aastast Mikk Jurkatamme, kes on siirdumas Itaalia kõrgliigas mängivasse Trevisosse.

Viimsi ja TalTechi kohtumise avaveerand püsis tasavägine seisuni 9 : 11, kuid siis tegi kodumeeskond 10 : 0 spurdi ning esimene veerand päädis skooriga 23 : 15. Paar minutit enne poolajapausi näis, et Viimsi teeb varakult sotid selgeks, sest Jorgen Rikbergi vabavisetest pääses meistriliiga debütant juhtima juba 36 : 21.

Kuid siis jooksis Viimsi rünnak umbe, järgmise kahe ja poole minutiga tegi TalTech 11 : 0 spurdi ning puhkama läksid tiimid kodusatsi napis neljapunktilises eduseisus. „Me ei saanud rünnakul sisse ja see kandus kaitsesse edasi. Pole midagi teha, oleme selline tiim. Kui rünnakul oma asju ära ei tee ja ei säilita külma pead, siis ongi raske,“ rääkis Viimsi tagamees Rain Veideman kohtumise järel Delfi ülekandes.

Teisel poolajal jätkus tasavägine matš ja kaks pool minutit enne kohtumise lõppu oli tablool 68 : 68 viigiseis, kuid seejärel panid TalTechi poolt kaugvisked kotti Gregor Ilves ja Tanel Sokk. Kätte võidetud edu ülikoolisats enam käest ei andnud ja nad võitsid matši 76 : 71. „Absoluutselt on mõru meel ja eriti teeb meele mõrudaks see, et ise mängisime s**asti. Olnuks TalTech superhea… aga enda lollused ja eksimused ja nii ta läks,“ lisas Veideman.

Võitjate parim oli Oliver Metsalu, kelle arvele jäi 16 punkti, 4 korvisöötu ja 12 lauapalli, millest kuus noppis ta vastase korvi alt. Ran Andre Pehka toetas teda 14 ja Sten Sokk 12 silmaga. Viimsi poolelt tõi Rikberg 16, Devin Lee Harris 14 ja vanameister Rolands Zakis 13 punkti, viimane sai tänu kuraditosinale nopitud lauapallile kirja ka kaksikduubli. Samas sai meeskonnale saatuslikuks lausa 25 pallikaotust, millest Zakis ja Veideman tegid viis ning Harris neli.

Mõlemal meeskonnal oli olulisi puudujaid. TalTechil polnud rivis oktoobris Eesti-Läti korvpalliliigas kõige väärtuslikumaks mängijaks valitud Mikk Jurkatamme, kes on podcast'i Mängumehed vedajate sõnul siirdumas Itaalia kõrgliigaklubisse Treviso. Audentese süsteemis korvpalli põhitõed selgeks saanud Jurkatamm kolis esmakordselt Itaaliasse 15aastaselt, kui ta pääses Bologna Virtuse noortetiimi. Hiljem esindas Mikk esiliigas Ravennat ja Centot.

Alates 2016. aastast Itaalias mänginud 197cm pikkune korvpallur naasis Eestisse tänavu suvel. „Välismaalt tundis mu vastu konkreetset huvi endine koduklubi, aga mul oli peas, et vajan Itaaliast pausi. Eestis uurisid minu kohta vist kõik meeskonnad, kuid mul oli kohe alguses eesmärk tulla TalTechi. Näiteks Kalev/Cramo pakkus väga korralikku lepingut, aga vajasin mänguaega, mis Taltechis on garanteeritud. Kalevis võinuks igat pidi minna. Praegu pean endaga rohkem tööd tegema,“ selgitas Jurkatamm novembris Õhtulehele TelTechi kasuks otsustamist. Nüüd näib, et toonane samm osutus õigeks.

Möödunud hooajal sai Treviso Serie A põhihooajal kuuenda koha, veerandfinaalis kaotas sats mängudega 0 : 3 Bolognale. Tänavu on Treviso võitnud kuraditosinast mängust kuus, millega meeskond jagab 9.-11. kohta. Eeldatavasti hakkab Jurkatamm mänguaja eest võitlema poolaka Michal Sokolowski, leeduka Tomas Dimša ning kahe kohaliku talendiga.

Viimsil oli aga puudu mängujuht Rait-Riivo Laane. Nii ajas vormi selga Veideman, kellel oli parem viskekäsi kipsis. „Kolm nädalat veel, siis peaksin olema terve, aga arst andis loa kipsiga mängida. Kui oskad vasakuga visata, siis põrutad,“ lausus platsilt kahest viskest ühe ning vabaviskejoonelt kuuest viis sopsanud Veideman.

Õhtu teises kohtumises pusis Rapla Avis Utilitas võõrsil Kalev/Cramoga võrdselt kolmanda veerandaja lõpuni, kui tablool oli tallinlaste eduseis 59 : 52. Ent viimasel kümnel minutil viskas valitsev Eesti meister 33 ja Rapla vaid 14 silma.

92 : 66 võidumängus oli Kalev/Cramo parim 26 punkti visanud ja 9 korvisöötu andnud Silas Melson, keda neli kaugviset sopsanud Egert Haller toetas 16 ja Rauno Nurger 14 punktiga. Rapla parimana tõi mängujuht Jaron Martin 16 silma, saldoga 13 punkti ja 11 lauda sai kaksikduubli kirja Darryl George Tucker Jr.

12st mängust 11 võitnud Kalev/Cramo hoiab Eesti-Läti liigas teist kohta. Viimsil ja TalTechil on kirjas 10 võitu, aga esimene on kaotanud neli ja teine kuus matši.

Eesti-Läti liiga turniiritabel.

Foto: https://www.estlatbl.com/