Kelly Sildaru.

Foto: AFP / Scanpix
Talisport
10. jaanuar 2022, 00:23

Sildaru tõestas MK-etapil, et on jätkuvalt maailma parim pargisõitja (10)

USAs Mammothis toimunud freestyle-suusatamise MK-etapil ei saanud naiste pargisõidus keegi vastu Kelly Sildarule. Eestlanna kangeim rivaal Eileen Gu pidi leppima teise kohaga.

„Olen väga õnnelik! Teel siia läks mu pagas kaduma, mistõttu ei saanud ma treenida ja sain kaasa teha vaid kvalifikatsioonides. Olen väga rahul,“ tunnistas eestlanna võistluse järel.

Avavoorus juhtis esimese seitsme sportlase esituse järel britt Kirsty Muir, kes sai kohtunikelt 86,25 punkti. Seejärel mäest laskunud Kelly Sildaru tõestas aga veenvalt, et on oma ammusel trumpalal pargisõidus jätkuvalt tippude tipp. Kui kvalifikatsioonis piirdus Kelly 86,50 punktiga – tuletame meelde, sisuliselt harjutamata kavaga –, siis finaali avalaskumisel näitas 19aastane suusatäht tuntud kindlust käsipuudel ning tegi ühe 1080kraadise hüppe.

Sealjuures oli Sildaru võistlusel ainus, kes kahest kõrvuti käsipuust valis trikkide tegemiseks raskema rail'i. Eestlanna sai kohtunikelt keskmiselt 93,75 punkti, sealjuures Norra ja Saksamaa kohtunikud hindasid sõitu lausa 95 silmaga.

Kvalifikatsioonis Sildaru edestanud hiinlanna Gu ja Kanada tulevikutähe Olivia Asselini sooritused avavoorus polnud Kelly stiilipuhtusega võrreldavad, sest esimene oli hädas käsipuudel ning teine hüpete maandumistel. Nad teenisid vastavalt 91 ja 89 punkti.

Teisel laskumisel võtsid sportlased rohkem riske. Esikolmiku järjestuse lõi sassi ameeriklanna Maggie Voisin, kelle avalaskumine ebaõnnestus, aga teisel katsel sai kirja 90 punkti, millega ta lükkas Asselini poodiumilt välja.

Eesti aja järgi pühapäeva varahommikul rennisõidus Gu järel teise koha saanud Sildaru pargifinaali teise vooru esitus polnud kuigi puhas, sest nii käsipuudelt kui hüpetelt maandumised olid konarlikud ja MK-sarja hooaja üldliider teenis 89,25 silma. Sildaru järel lumele pääsenud 18aastane Gu ja temast aasta noorem Asselin läksid viimasel hüppel esikohta püüdma, kuid mõlemad kukkusid. Nii võttis Sildaru hooaja teisel pargisõidu MK-etapil hooaja teise esikoha. Esimene pärines novembrikuisest Austriast.

Eestlannalt uuriti võiduintervjuus, millised on ta mõtted eeloleva Pekingi taliolümpia eel. „Olen põnevil! Jaa! Tuleb mu esimene olümpia ja pean olema elevil,“ vastas Kelly.

Enne veebruaris Pekingis toimuvat OMi tulevad freestyle-suusatajad pargisõidus lumele Prantsusmaal Font Romeu MK-etapi ja USAs Aspenis toimuvatel X-mängudel – viimase tõttu jätab Sildaru esimesel võistlemata, sest ookeani tagant korraks Euroopasse reisida pole mõttekas. Olümpiavõitja selgub Kelly trumpalal 14. veebruaril.