Rafael Nadal.

Foto: AFP/Scanpix
Tennis
10. jaanuar 2022, 17:35

Nadal kommenteeris Djokovici skandaali: see on tsirkus (5)

Hispaania tenniselegend Rafael Nadal (ATP 6.) peab kogu skandaali, mis ümbritseb vaktsineerimata maailma esireketit Novak Djokovici, tsirkuseks. Samas usub ta, et õiglane on lasta konkurendil Austraalia lahtistel mängida.

Kuigi Melbourne'i kohus andis äsja Djokovicile loa riiki siseneda, pole veel täiesti kindel, kas serblane saab suure slämmi turniiril osaleda. Nimelt võib Austraalia immigratsiooniminister kasutada isiklikku võimu ja tennisisti viisa tühistada.

35aatane Nadal, kes on saanud Austraalia lahtisteks valmistuda segamatult – eile võitis ta Melbourne'is soojendusturniiri –, usub, et Djokovic peaks saama mängida.

„Kuigi ma ei nõustu Djokoviciga kõiges, on kohus rääkinud ning andnud talle õiguse osaleda Austraalia lahtistel. See on kõige õiglasem otsus. Soovin talle parimat,“ lausus Nadal Hispaania raadiojaamale Onda Cero.

Viimased kolm Austraalia lahtist võitnud Djokovic on üheks soosikuks ka tänavu. „Isiklikult tahaksin, et ta ei mängiks,“ ütles Nadal naerdes. „Kuid spordimaailmas on kõik parem, kui parimad saavad mängida.“

Karjääri jooksul sarnaselt Djokovicile ja Roger Federerile 20 suure slämmi turniir võitnud Nadal leiab, et vaktsineerimine on koroonapandeemia vastu võitlemiseks hädavajalik.

„Kõik tähtsad asutused ja [teadlased] on öelnud, et vaktsiin on ainus viis pandeemia ja viimased 20 kuud kestnud katastroofi lõpetamiseks. Seega proovin järgida ekspertide nõuandeid. Kõik vaidlused selle olukorra üle on üks tsirkus. Kuid see, et viiruse tagajärjel on surnud miljoneid inimesi, on fakt,“ selgitas ta.

Nadal oli varasemalt teinud Djokovici pihta kriitikat – ta usub, et rivaal on paljuski ise süüdi, et sattus nõnda täbarasse olukorda.

„Kui [Djokovic] tahaks, siis mängiks ta siin ilma probleemideta. Ta tegi oma otsused ise ning kõigil on selleks õigus. Kuid siis tuleb arvestada ka tagajärgedega. Mõistagi ei meeldi mulle see olukord. Mõnes mõttes tunnen talle kaasa. Kuid samas oli ta juba mitu kuud varem tingimustega kursis,“ lausus Nadal.

Temaga on samal arvamusel ka mullu aastalõputurniiri võitnud Garbine Muguruza (WTA 3.).

„Olen vaktsineeritud. See on absurdne võitlus: varem või hiljem peavad kõik end vaktsineerima. See, mis [Djokovici ümber] toimub, on sõu ning ma ei tea, kas see on tennisele hea,“ sõnas Muguruza.