Timothy LeDuc ja Ashley Cain-Gribble.

Foto: USA Today
Talisport
11. jaanuar 2022, 13:39

AJASTU MÄRK: Pekingi olümpia iluuisuprogrammis võistleb mittebinaarne sportlane (7)

31aastasest Timothy LeDucist saab esimene taliolümpial võistlev mittebinaarne sportlane.

USA iluuisutamisliit teatas laupäeval, et Pekingi olümpiamängudel esindavad paarissõidus riiki Timothy LeDuc ja Ashley Cain-Gribble. Duo võitis Ameerika Ühendriikide meistrivõistlustel kulla nii 2019. kui 2022. aastal.

LeDuc teeb sellega Pekingis ajalugu, sest temast saab esimene avalikult mittebinaarne sportlane, kes stardib taliolümpial. Mittebinaarsus (inglise keeles: nonbinary) viitab sooidentiteetidele, millega inimene ei tunnista end meheks või naiseks. Näiteks võib ta olla mitmesooline või suisa sootu.

„Ma loodan, et kui inimesed kuulevad mu lugu, ei keskenduta ainult sellele: vau, Timothy on esimene mittebinaarne inimene, kes saavutas spordis edu,“ ütles LeDuc pressikonverentsil. „Loodan, et jutt keskendub rohkem sellele, et queer-inimesed võivad olla avatud ja spordis edukad. Oleme alati olnud olemas ja osa spordist. Varem polnud asi avalik.“

2019. aastal sai LeDucist esimene avalikult homoseksuaalne meessportlane, kes võitis USA meistrivõistlustel paarissõidus medali. Pekingi olümpia algab 4. veebruaril.