Anett Kontaveit jõudis Sydney turniiril nelja parima sekka.

Foto: SIPA / Scanpix
Tennis
13. jaanuar 2022, 03:25

Loobumisvõiduga Sydneys poolfinaali pääsenud Kontaveit: „See pole kunagi viis, kuidas soovin kohtumist võita.“

Eesti esireket Anett Kontaveit (WTA edetabeli 7. naine) sai Sydney International WTA 500 taseme tenniseturniiri veerandfinaalis tuneeslannalt Ons Jabeurilt (WTA 10.) 6 : 4 lõppenud avaseti järel loobumisvõidu.

„See pole kunagi viis, kuidas soovin kohtumist võita. Loodan, et ta saab ennast järgmisteks nädalateks korda,“ oli Kontaveit kohtumise järel antud intervjuus lootusrikas, et tema hea sõbranna Jabeuri vigastus pole liiga tõsine. 

Kuigi Kontaveit asub maailma edetabelis eespool, siis eelnevas kolmes omavahelises matšis sai võidud kirja Jabeur, kes alistas eestlanna 2018. aastal Moskvas 7 : 5, 6 : 1 ning möödunud hooajal Cincinnatis 6 : 2, 4 : 6, 7 : 5 ja Indian Wellsis 7 : 5, 6 : 3. Eestlanna ainus võit pärines nende esimesest omavahelisest kohtumisest, kui 2014. aastal jäi ta Prestonis peale 7 : 5, 6 : 3.

Turniiril eelnevalt hiinlanna Zhang Shuai (WTA 60.) 6 : 3, 6 : 3 ja rumeenlanna Elena Gabriela Ruse (WTA 82.) 6 : 3, 6 : 1 alistanud Anett alustas ka veerandfinaali hästi, kui täpse äralöögi ning vastaste lihtvea toel sai ta juba avageimis seisult 40 : 15 kaks murdepalli. Kuid neid ei suutnud maailma seitsmes reket ära kasutada ja tuneeslanna hoidis raskustega servi. Kontaveiti esimene keerulisem hetk tuli seisult 1 : 2, kui ta kinkis vastasele murdevõimaluse. Ent Jabeur andis võimaluse tõrjevea ning pikaks läinud tagantkäelöögiga käest. 

2 : 2 seisult sai Kontaveit kohtumise esimese murde kätte, sest vastane ei suutnud klaarida eestlanna täpselt joonele lennanud palli ning seejärel tegi Jabeur murdepallil lihtvea. Kuid rõõmu ei jätkunud kauaks, sest järgmises geimis oli Kontaveit hädas oma serviga, andis topeltveaga tuneeslannale võimaluse murdeks, mille too ära kasutas.

Esimese seti otsustavad sündmused toimusid üheksandas geimis, mida Jabeur juhtis 30 : 0, kuid seejärel suutis Kontaveit vastast jooksutada ning võitis järgmised neli pallivahetust, mille järel enda peale vihane aafriklanna viskas mänguvahendi, kus see ja teine. 5 : 4 seisult pakkus Anett öösel üleval olnud Eesti fännidele taas närvikõdi, sest Jabeuril oli kaks murde võimalust, kuid lõppeks võitis Kontaveit vastase tõrjevea järel 43 minutit kestnud avaseti 6 : 4. 

Seejärel kutsus Jabeur väljaku kõrvale füsioterapeudi, kes asus tööle sportlase selja kallal. Ehkki osavate kätega abiline proovis tuneeslannat erinevate nõksudega taas mänguvõimeliseks putitada, siis see ei õnnestunud ning Kontaveit sai loobumisvõidu.

„Ta on väga võistlushimuline ja esimene sett oli tasavägine. Oleme varem mitu korda kohtunud ja tavaliselt on ta peale jäänud, seega olen oma mänguga rahul,“ lisas Kontaveit, kellelt uuriti vägeva eelmise aasta lõpu ja maailma esikümnesse tõusmise kohta. „Vaikselt sain aru, mida ma tegin ning suutsin edu tähistada. Ühe eesmärgi täitsin, nüüd olen pannud endale uued sihid.“

Mõlemal naisel oli neli murdevõimalust, millest Kontaveit kasutas ära kaks ja Jabeur ühe. Eestlanna oli ositi hädas serviga, sest tegi lausa kolm topeltviga, aga kui esimene serv õnnestus, siis võitis ta 74% punktidest.

Kohtumise statistika.

Foto: wtatennis.com

Kohtumine Sydneys toimis uue peatreeneri Dmitri Tursunovi valvsa pilgu all. Meie parimalt tennisemängijal jätkus venelasele vaid kiidusõnu. „Ta aitab mul näha väljakul toimuvat positiivsemalt ning usun endasse rohkem. Sain eneseusku, mida mul varem polnud. Võitlen rohkem ja see tasub ära,“ sedastas Kontaveit.

Nelja parema seas kohtub Kontaveit maailma neljanda reketi Barbora Krejcikovaga, kes seljatas veerandfinaalis 6 : 0, 6 : 2 prantslanna Caroline Garcia (WTA 75.). Eakaaslased on omavahel mänginud vaid korra, kui möödunud hooaja lõpus sai eestlanna Mehhikos WTA aastalõputurniiril 6 : 3, 6 : 4 võidu.

Anett osaleb Sydney turniiril kolmandat korda. 2018. aastal jäi ta pidama kvalifikatsiooni, 2019. aastal kaotas teises ringis Elise Mertensile. Möödunud kahel hooajal Sydneys tennist ei mängitud.