Kalev Ermits sõitis end sprindis 20 parema sekka.

Foto: Jarek Jõepera
Talisport
13. jaanuar 2022, 16:52

FANTASTILINE! Zahkna ja Ermits kergitasid Eesti olümpiakohale! (2)

Laskesuusahooaeg jätkus Ruhpoldingis meeste sprindiga, mille võitis MK-sarja liider Quentin Fillon Maillet. Eestlaste jaoks on aga kõige tähtsam, et neljapäevase seisuga on meie mehed Pekingisse sõitmas neljakesi ehk OMil on välja võimalik panna ka teatevõistkond.

Eesti laskesuusameeste jaoks on Ruhpoldingi MK-etapp ülioluline, sest selle järel läheb lukku olümpiakvalifikatsioon. Eestlased reisisid Saksamaale viimasena joone all – meie sportlased pääseksid vaid individuaalvõistlustele, teatenelikut välja panna ei saaks. Napilt eestlaste ees oli Jaapani koondis, kelle edestamiseks vajasid meie mehed hädasti õnnestumisi.

Õnneks said koondise kaks nimekaimat sportlast pinge all hakkama. Esimesena pääses rajale Rene Zahkna, kes eelmisel nädalal Oberhofis tegi sprindi 17. kohaga karjääri parima tulemuse. Zahkna lasi seegi kord puhtalt, kuid kangestus viimasel suusaringil korralikult ja kaotas lõpuks Fillon Maillet’le 1.33,9 – see tähendas 49. kohta.

Kalev Ermits tegi veerand tundi hiljem täpselt sama hea laskepäeva, aga rajal olid jalad koondisekaaslasest kõvasti värskemad: kokku +1.03,4. Ermitsale läks lõpp-protokolli kirja 19. koht, mis tähendas tema MK-karjääri paremuselt kolmanda tulemuse kordamist!

Kolmanda eestlasena oli stardis Kristo Siimer, kes eksis mõlemas tiirus korra ja lõpetas 74. kohal (+2.08,3). Temagi tegi ära „oma“ ehk sõitis end 85 parema sekka. See oli oluline tulemus, sest OM-kvalifikatsiooni silmas pidades kustutas Siimer sellega ära Eesti koondise senise halvima tulemuse ja tõi võrdluses Jaapaniga punkte juurde. Kõik stardis olnud jaapanlased jäid sealjuures veel Siimeri selja taha.

Tegelikult läks eestlastel suisa nii hästi, et värskes olümpiaedetabelis pole meie koondis isegi enam viimasel OM-kohal. Ermitsa suurepärase ning Zahkna ja Siimeri väga korraliku esituse tulemusel kerkisid eestlased 37 punktiga mööda ka Slovakkia koondisest. Jaapan on nüüd joone all: kui enne Ruhpoldingut oli nende edu Eesti meeste ees 22 silma, siis nüüdseks on meie poiste edu juba 104 punkti. Vaata tabelit SIIT!

Suures mängus järgnes puhtalt lasknud Fillon Maillet’le koduradadel sõitnud Benedikt Doll, kes samuti läbis tiirud puhtalt. Mehi jäi lõpuks lahutama 7,2 sekundit. Kolmas oli Valgevene esindaja Anton Smolski (1 trahviring; +32,1). Järgnesid meie lähirahvad: leedukas Vytautas Strolia (0; +33,6) ja soomlane Tero Seppälä (0; +41,9).

Reedel on Ruhpoldingus kavas naiste teatesõit, laupäeval tulevad rajale mehed. Seal on kogu olümpiapiletisurve juba Slovakkia ja Jaapani koondiste õlul.

Pühapäev on Saksamaal jälitussõitude päralt: lisaks Ermitsale ja Zahknale näeb rajal ka kolmapäeval enda kohad välja võidelnud Tuuli Tomingat ja Susan Külma.