Novak Djokovic sai veel täna Melbourne'is tennist mängida, kuid tema edasine saatus on lahtine.

Foto: AFP / SCANPIX
Tennis
14. jaanuar 2022, 14:36

PÖÖRE: Austraalia immigratsiooniminister tühistas Djokovici viisa (65)

Maailma parima meestennisisti Novak Djokovici seiklused Austraalias pole kaugeltki lõppenud: riigi immigratsiooniminister Alex Hawke kasutas täna oma võimu ja tühistas serblase viisa.

Djokovici advokaadid vaidlustasid selle otsuse kohtus ning Eesti aja järgi lõunal toimus ka esimene istung. Kui see ei osutu edukaks, tuleb Djokovicil Austraaliast viivitamatult lahkuda, mis tähendab, et aasta esimene suure slämmi tenniseturniir algab esmaspäeval tiitlikaitsjata ning ta ei tohi ilmselt järgmised kolm aastat Austraaliasse minna, vahendab The Age.

Minister Hawke põhjendas oma otsust nii: „Kasutasin täna oma õigust rändeseaduse paragrahvi 133C, lõige 3 alusel tühistada Novak Djokovici viisa tervise ja heakorraga seotud põhjustel, sest see oli avalikkuse huvides.

Selle otsuse tegemisel kaalusin hoolikalt siseasjade osakonna, Austraalia piirivalve ja härra Djokovici esitatud teavet.“

Hiljem kohtus täpsustas minister, et Djokovici Melbourne’is viibimine ergutaks ühiskonnas vaktsiinivastaseid meeleolusid.

Istungilt sai teada sedagi, et Austraalia valitsus lubas, et ei saada Djokovici riigist välja kuniks kohtuvaidlus on pooleli. Ta pole praegu veel immigratsioonivangistuses, vaid peetakse kinni pärast homme hommikul kell 8 (Eestis täna kell 23) toimuvat ülekuulamist.

Juhtum antakse üle föderaalkohtusse, mille istung toimub Eesti aja järgi pühapäeval kell 1 öösel.

Kogu probleem keerleb selle ümber, et Djokovici pole koroonaviiruse vastu vaktsineeritud, mis on Austraaliasse sisenemise tingimus. Serblane võttis siiski pika teekonna ette, sest oli eelnevalt saanud Victoria osariigilt ja Austraalia tenniseliidult eriloaga viisa ja õiguse turniiril osaleda.

Ent piiril peeti Djokovic kinni. Pärast tundidepikkust ootamist viidi ta immigrantidele mõeldud hotelli, kus ta veetis neli päeva, enne kui saavutas 10. jaanuaril kohtus võidu. Nii sai ta vahepeal mõned päevad rahulikult treenida ja Austraalia lahtisteks valmistuda, kuid nüüd on taas jalgealune tuline.