Anett Kontaveit Austraalia lahtistel.

Foto: Reuters / Scanpix
Tennis
18. jaanuar 2022, 05:19

HÄSTI! Kontaveit alistas Austraalia lahtiste avaringis paarismängu slämmi- ja olümpiavõitja (1)

Austraalia lahtiste suure slämmi tenniseturniiri avaringis alistas kuuendana asetatud Eesti esireket Anett Kontaveit (WTA 7.) tšehhitar Katerina Siniakova (WTA 48.) 6 : 2, 6 : 3.

„Esimesed ringid on suurtel turniiridel alati närvilised. Aga olen õnnelik, kuidas sain esimeses setis minema ning kuidas mu mäng läks kohtumise käigus aina paremaks,“ rääkis Kontaveit matši järel. „Kõvad väljakukatted sobivad mulle. Mulle meeldib Austraalias ja tunnen end siin väga oodatult. Austraalia lahtised on suurepärane turniir.“

Kontaveit ja Siniakova olid varem kohtunud viies matšis, millest neljas võidutses eestlanna. Kaks neist toimusid möödunud aasta teises pooles, kui Clevelandis olid Kontaveiti edunumbrid 6 : 3, 5 : 7, 6 : 2 ning Moskvas 6 : 3, 6 : 3. Suure slämmi turniiril olid naised kohtunud korra 2018. aastal ning toona võttis Siniakova US Openil 6 : 7, 6 : 3, 7 : 5 võidu. Kui üksiksmängus pole tšehhitar WTA edetabelis 30 parima sekka jõudnud, siis paarismängus võitis ta möödunud aastal koos Barbora Krejčíkovága Austraalia lahtised ja olümpiakulla.

John Caini nimelisel väljakul alustas Kontaveit närviliselt, kui ta oma servigeimis tegi kohe kaks topeltviga ning eksis mitmel eestkäelöögil, millega tšehhitar teenis kaks murdepalli. Kuid otsustavatel hetkel pani eestlanna oma jõu maksma ning suutis lausa kaheksa minutit kestnud geimis servi hoida. Pallingu hoidmisega oli probleeme ka viimasest kuuest Austraalia lahtiste turniiri avaringi mängust viis kaotanud Siniakoval, sest Kontaveit sai tšehhitari nappidest tagantkäe lihtvigadest ning ühest topeltveast kolm murdepalli, kuid temagi ei suutnud neid ära kasutada.

Taas pallima asunud Kontaveit jätkas ootamatult rabedalt, kui kahe lihtvea ning servi topeltvea järel sai Siniakova 0 : 40 seisult lausa kolm murdepalli, millest kolmanda lahendas ta võimsa tagantkäelöögiga. Kuid seejärel sai agressiivselt mänginud Kontaveit omakorda vastase pallingugeimis mitu murdepalli, millest neljanda võitis ta eestkäe äralöögiga.

Ülipikkade geimide järel sai eestlanna lõpuks oma mängu käima. Ta hoidis oma pallingut nulliga ning teenis siis Siniakova servigeimis kaks murdepalli, millest kasutas teise. 4 : 2 seisult kinkis servi jooksma saanud Kontaveit oponendile oma pallingugeimis vaid ühe punkti ning vastase pallingul teenis eestlanna kaks murde- ja settpalli. Neist teisel eksis Siniakova eestkäel ning eestlanna võitis 41 minutit kestnud avaseti 6 : 2.

Teises setis jäi Kontaveit taas 1 : 2 kaotusseisu, sest oma pallingugeimis kinkis ta kahe sundimata tagantkäeveaga vastasele murde. Kuid seejärel suutis Eesti esireket vastase panna surve alla, Siniakova muutus ootamatult närviliseks ning Kontaveit võttis murde tagasi.

Seti otsustavad sündmused tulid seisult 2 : 2, kui Kontaveit alustas pallingugeimi järjekordse topeltveaga ning jäi kiirelt 0 : 40 kaotusseisu. Kuid maailma seitsmes reket pani agressiivsete löökidega tšehhitari eksima, viimane ei suutnud kolme murdepalli ära kasutada ning Anett hoidis raskustega oma servi.

Võimaluse luhanud Siniakova murdus seejärel vaimselt. Seisult 15 : 15 võitis Kontaveit vastase pallingugeimis kolm punkti järjest, sealjuures tulid silmad peamiselt tšehhitari lihtsatest apsudest. Peagi asus 26aastane Kontaveit seisult 5 : 3 pallima võidu eest, jäi küll 15 : 40 kaotusseisu, kuid vastane luhtas veel kaht murdepalli. Nii võitis oma teise matšpalli ära kasutanud Anett tund ja 22 minutit kestnud matši 6 : 2, 6 : 3.

Mõlemad naised tegid kohtumises neli topeltviga. Eestlannale tõi edu eelkõige esimesest servist saadud punktid, lisaks oli ta kindlam murdepallidel – kui Siniakova kasutas 11 murdevõimalusest vaid kaks, siis Kontaveiti saldo oli 14/5.

Kohtumise statistika.

Foto: ausopen.com

Anett tunnistas, et leidis möödunud hooaja teises pooles sisemise kindluse ja positiivsuse. „Tundsin end väljakul hästi, loodan selle momentumi kanda sellesse aastasse. Alustasin ka seda aastat väga hästi,“ tõdes Kontaveit, kellelt uuriti välkintervjuus koduste kohta. „Ema on Tallinnas, kus vaatab koos mu koeraga matši. Ta oli mu esimene treener, see on suurepärane kui sul on peres keegi, kes tunneb tennist.“

Teises ringis läheb Kontaveit vastamisi 19aastase Taani talendi Clara Tausoni (WTA 39.) ning kodupubliku ees mängiva 26aastase Astra Sharma (WTA 97.) vahelise matš võitjaga.