Eesti avavahetuse sõitja Regina Oja.

Foto: Ergo Kukk
Talisport
22. jaanuar 2022, 17:42

Eelmisel nädalal ajalugu teinud Eesti teatenaiskond läks seekord lati alt läbi (2)

Nädala eest laskesuusatamise MK-sarja teatesõidus ajaloo parima tulemuse ehk kaheksanda koha teeninud Eesti naiskond jäi Anterselvas alles 15. kohale.

Esimesena rajale pääsenud Regina Oja vajas avatiirus kolme varupadrunit, aga läbis teise puhaste paberitega ning saatis Tuuli Tominga teele 11. kohal, kaotust liidrile Valgevenele 40 sekundit. Tominga võistlus aga ebaõnnestus täielikult, sest mõlemas tiirus tuli minna ühele trahviringile ja vahetuse andis ta üle Susan Külmale 17. kohal, liidrist Venemaast taga 2.23,3.

Tomingas tunnistas ERRile antud usutluses, et kui suusarajal näitas ta talutavat kiirust, siis lasketiirus läks küll kõik valesti. „Pole õrna aimugi, mis tiirudes juhtus, pole infot saanud. Ma arvan, et lamades oli asi tuules. Tuulelipud küll ei olnud nii erinevad kui pealelaskmisel, aga ju nad siis ikka mõjutasid,” leidis ta.

Üle 15. koha polnud Eestil enam eriti võimalik tõusta, sest 14. positsioonil asuvale Saksamaale kaotati kahe vahetusega ligi minut. Paraku pidi ka Külm käima püstitiirus ühel trahviringil ning kolmandast vahetusest saabus Eesti 18. kohal. Selles vahetuses tegi aga imelise võistluse Norra biatleet Ida Lien, kes lamadestiiru järel oli 13. kohal ja kaotust Venemaale ligi poolteist minutit, aga püstitiirust tuli juba liidrina. Irina Kazakevitš pidi käima lausa kolmel trahviringil ja langes hoobilt viiendaks.

Lõppmängus oli aga draamat kui palju. Viimases tiirus pidi kõikide märkide järgi tulema võidu peale Norra ja Tšehhi duell, mis sai aga ootamatult varajase lõpu. Nimelt kukkus tšehhitar Lucie Charvatova laskumisel nii halvasti, et lendas lausa rajalt välja kraavi. Reaalset ajakaotust tuli selle pealt oma 30 sekundit, aga lisaks sai kannatada ka relv, mistõttu kaotas ta tiiru järel Norrale juba minuti.

Norra võidus polnud enam kahtlust, aga järgmiste kohtade nimel käis põnev andmine. Viimasest tiirust kolmandana väljunud Venemaa suutis võtta kindla teise koha, ent Itaalia ankrunaine Federica Sanfilippo suutis Prantsusmaa ja Anais Bescondi vastu tagasi sõita lausa 14 sekundit. Fotofinišist nähtus, et napilt suutis Prantsusmaa ikkagi kolmandast kohast kinni hoida. Johanna Talihärma soliidne esitus tõstis nädala eest kaheksandana lõpetanud Eesti teatenaiskonna lõpuks 15. kohale.

Mõned tunnid varem toimus Anterselvas ka meeste ühisstardist 15 kilomeetri sõit, kus teenis kindla võidu vaid ühe möödalasu teinud Benedkit Doll. Üle pika aja suutis poodiumile kerkida lasketiirus kolm korda eksinud Johannes Thingnes Bö, kes kaotas sakslasele 31,3 sekundit. Kolmanda koha noppis Dollile juba ligi poolteist minutit kaotanud Sturla Holm Lägreid.