HARJUGE ÄRA: Mattias Käit peasidemega saab olema tavaline pilt ka koondisemängudel.

Foto: Facebook / FC Rapid 1923
Jalgpall
24. jaanuar 2022, 18:03

KIHLUS JA UUS KLUBI: Mattias Käit alustab luhta läinud sügise järel uut aastat puhtalt lehelt

Eesti jalgpallikoondise poolkaitsja Mattias Käidi eelmise aasta lõpp polnud just parimate killast, aga praeguseks on loodud kõik eeldused, et uus tuleb parem kui varem.

Esmalt lühikokkuvõte Käidi sügisest. Alles ta jõudis septembri esimestel päevadel lüüa Belgiale Hõbepalli väärt värava, kui jõudis avalikkuse ette teade, et ta otsustas augusti lõpus Sloveenia kõrgliigaklubi Domžalega lepingu lõpetada. Nii asus Käit vabaagendina klubiotsingutele ja väljavalituks sai valitsev Norra meister Bodö/Glimt. Käit sõlmis uue tööandjaga lepingu aasta lõpuni ja sisse pisteti klausel seda osapoolte kokkuleppel pikendada.

Sisseelamine võttis natuke aega ja septembris sai Käit Bodö eest platsile vaid ühes karikamängus. Pärast oktoobrikuiseid koondisemänge naasis eestlane klubisse ja treener tahtis talle anda võimaluse ka liigas, kui teda tabas treeningul järjekordne peapõrutus. See oli Käidile juba karjääri viies ning asi oli naljast kaugel. Käidi mängud Bodös olid mängitud ja uuest aastast oli mees taas klubita.

Vana aasta sees jõudis Käit aga nautida elu ilusaimat päeva, kui ta Pariisis oma pikaaegse tüdruksõbra Mailisiga kihlus. Uus aasta võeti üheskoos vastu Eestis. Klubiotsingute ajal tegi jalgpallur trenni koos sõpradega või individuaalselt. Ühegi meeskonnaga ta end siduma ei hakanud.

Aasta 18. päeval saabuski teade, et Eesti koondise üks olulisemaid lülisid on leidnud uue töökoha Rumeeniast, kui Käit lõi kaheks ja pooleks aastaks käed Bukaresti Rapidiga. „Rapidi huvist teadsime ammu ja nad tegid mulle kõige konkreetsema pakkumise. Arutasime seda agendiga (Käidi agendiks on sama mees, kes paljudel teistel Eesti mängijatel ehk Harri Ojamaa – R. V.) ja otsustasime siia tulla. Esmamulje on hea – olen osalenud neljas trennis ja tiimikaaslased on mind hästi vastu võtnud. Kuna minuga samal ajal liitus klubiga veel kolm mängijat, siis on see asja lihtsamaks teinud,” sõnas Käit pärast liitumist. Lisaks 23aastasele Eesti poolkaitsjale saabusid klubisse kohalik paremkaitsja Razvan Onea, Argentina paremkaitsja Matiaz Perez Acuna ja Serbia paremäär Jakub Vojtus.

Uued mehed reas, Käit neist kõige paremal.

Foto: Facebook / FC Rapid 1923

Kui Käit Bodösse jõudis, siis oli ta fännide seas esmalt väga populaarne tegelane. Põhjuseks tõsiasi, et Käit istus Sloveenias oma tüdruksõbraga autosse ja lahkus sealt 3200 kilomeetrit hiljem Norra põhja otsas Bodös. Fännid reageerisid sellele teatele suurepäraselt, sest Käit oli nende jaoks seega „piisavalt hull kuju“. Käidil tuli ühe päevaga kohati sõita lausa 1300 kilomeetrit. Ta tunnistas, et seekord otsustas ta siiski lennuki kasuks. „Jätsin auto Eestisse. Esialgu organiseerib klubi minu sõidud, aga mingil hetkel peaksin nende käest ka auto saama. Samas on oma auto ikka oma auto ...“ arutles Käit. Oma kihlatuga on ta esimesed ööd veetnud hotellis ja üheskoos otsitakse Bukaresti sobivat korterit.

Seoses viienda peapõrutusega otsustas Käit koostöös arstidega, et edaspidi kannab ta spetsiaalset kaitsvat peasidet. Loomulikult ei saa sellega riski täiesti nulli tõmmata, aga aitab kuuenda peapõrutuse tõenäosust märkimisväärselt kahandada. Kuivõrd juba on tehtud ka debüüt, siis oskab ta nüüd esimestest kogemustest rääkida. Selgub, et mingit ebamugavust pole mõtet karta. „Harjusin peasidemega kiirelt ära. Olin seda paar korda enne ka kasutanud ja see ei seganud mind mängus absoluutselt. Sain ühe korra palli ka peaga lüüa ja lendas täitsa sinna, kuhu suunasin,” vastas Käit naerdes.

Foto: Facebook / FC Rapid 1923

Debüütmängus käis Käit koos Rapidiga külas liigatabelis neljandat kohta hoidval Craiova Ülikoolil, kellele kaotati 0 : 1. Eneselegi ootamatult vahetati Käit juba 69. minutil platsile. „Debüüt tuli mulle natuke üllatusena, kuna viimane mäng oli koondise eest oktoobris ja jõudsin meeskonnaga ainult neli trenni teha. Tippvormis ma veel pole, aga töötan selle nimel. Oli väga hea meel üle pika aja taas platsil olla.”

Kastist kasti poolkaitsja kohal ehk number kaheksa peal mängiv Käit peab aitama Rapidi kevadhooajal tõsta kuue parema sekka. Selleks on aega kaheksa mängu. Kui tabel kaheks lüüakse, siis hakkab just ülemine kuuik selgitama välja Euroopasse pääsevaid klubisid.