Koroonaviirus niitis Heidi Wengi jalust.

Foto: AP / SCANPIX
Talisport
26. jaanuar 2022, 18:16

KOROONAPAANIKA PAISUB: kaks Norra suusatajat andsid positiivse proovi

Koroonapaanika Norra suusakoondises aina suureneb: täna selgus, et nakkuse on külge saanud Heidi Weng ja Anne Kjersti Kalva.

Kusjuures Weng oli see, kes teatas juba jaanuari alguses, et kavatseb end täiesti isoleerida ega kohtunud enne Itaaliasse Seiser Almi laagrisse minekut isegi elukaaslasega, sest too puutub tööl liiga palju inimestega kokku. Paraku leidis viirus ikkagi Wengi üles ja olümpiat silmas pidades tundub seis väga hapu.

Suusavõistlused algavad 5. veebruaril, mil on kavas naiste suusavahetusega sõit, kuid Weng ja Kalva peavad esmalt viibima Itaalias 3. veebruarini karantiinis. Seejärel tuleb neil anda nelja päeva jooksul viis negatiivset koroonatesti, vastasel juhul Hiinasse ei pääse. Samas ei julenud Norra koondisega seotud inimesed veel täna välja ütelda, et Wengi ja Kalva, kel olla kerged haigussümptomid, võib lõplikult maha kanda.

„See on erakordselt kurb ja kohutav olukord neile, kes on nakatunud,“ ütles murdmaa mänedžer Espen Bjervig, vahendab VG.

Samuti olümpiakoondisesse kuuluv ja Seiser Almis viibiv Helene Marie Fossesholm sõnas Norra meediale, et tunneb nakatunud kamraadidele kaasa. „See on erakordselt šokeerib. On bingo loto, kes selle saab,“ ütles Fossesholm.

Samas lisas ta, et hirmu tunda pole mõtet. „Kui oled ärevil ja magad kehvasti, siis oled haigustele vastuvõtlikum. Proovin vabalt võtta.“

Pahandus hakkas eskaleeruma pühapäeval, kui mäestikulaagrist koju reisinud meeste sprindikoondise treener Arild Monsen andis Norras positiivse kiirtesti. Järgmisel päeval selgus, et positiivne on ka tema PCR-test, mis vallandas Seiser Almi jäänud koondises suurema segaduse. Meessuusatajad jäid lähikontaktsetena isolatsiooni ning kõik norralased tegid PCR-testi, millest kaks ehk Wengi ja Kalva omad osutusid positiivseteks.

Kui esialgu pidid norralased 27. jaanuaril tšarteriga Pekingisse lendama, siis see plaan tuleb unustada. Järgmine lennuk läheb 31. jaanuaril, kuid seegi võib õhku tõusta ilma Norra suusatajateta.

Mänedžer Bjervig ei julenud täna hommikupoolikul välistada, et koondises on veel nakatunuid. „Me ei tea viiruse teekonda,“ märkis ta.

„Omikron käitubki nii, et lamab roostikus ja siis ründab nagu haug. Peame ajama nakatumise jälgi nii hästi kui suudame. Meil on koondise sees nii väiksed mullid kui võimalik. Vahetame hotelle, sest pidanuksime täna reisima, aga nüüd otsime võimalust inimesi maksimaalselt hajutada.“

Sellest, kuidas Eesti olümpiasportlased kavatsevad nakatumisriski minimeerida ja kui suurt stressi see neis tekitab, kirjutas Õhtuleht eelmisel nädalal.