Foto: Facebook / Eva Pavia / FIE - International Fencing Federation
Vehklemine
30. jaanuar 2022, 18:31

SUUREPÄRANE! Lehis võitis Eesti lahtisteks meistrivõistlusteks kujunenud Doha GP-etapi (2)

Dohas toimuvalt epeevehklemise GP-etapil jõudsid poolfinaali lausa kolm eestlannat ja ka finaal oli Eesti naiste siseasi, kui Katrina Lehis 15 : 11 seisuga Nelli Differtist jagu sai.

64 sekka pääsesid tänu edetabelikohale Lehis, Kirpu ja Irina Embrich. Eelturniiri kaudu pääsesid põhitabelisse Differt, Kristina Kuusk, Karoliine Loit ja Veronika Zuikova. Olümpiavõitja Julia Beljajeva Dohas ei võistelnud.

Avaringis langesid konkurentsist Kuusk, Loit ja Zuikova, aga ülejäänud eestlannad jõudsid välja veerandfinaali. Kuivõrd seal läksid omavahel vastamisi olümpiavõitjad Embrich ja Kirpu, siis pidi üks langema ja selleks oli 41aastane Embrich.

Poolfinaalis alistas Lehis prantslanna Marie-Florence Candassamyga torgetega 15 : 14. Tokyost kaks olümpiamedalit võitnud Lehis läks kiirelt ette 4 : 2 ja võitis esimese kolmandiku seisuga 6 : 4. Teist alustas paremini prantslanna, kes suutis seisu viigistada ja minna ise 8 : 7 ette, ent teise kolmeminutilise perioodi lõpus haaras taas initsiatiivi Lehis. Kahe kolmandiku järel oli Lehis ees 11 : 10, kasvatas edu 13 : 10 peale. Kuigi Candassamy vähendas vahe minimaalseks, siis tõid topelttorked võidu Lehisele.

Teisena pääses finaali Nelli Differt, kes alistas otsustava torkega 12 : 11 Erika Kirpu. Kohtumine oli algusest lõpuni tasavägine ja iga kolmandik lõppes viigiseisul - vastavalt 2 : 2, 7 : 7 ja 11 : 11. Viimasel kolmandikul pääses küll Differt korra 10 : 8 ette, aga 26 sekundit enne lõppu tõi Kirpu tabloole viigiseisu ja matši otsustas lisaaja otsustav torge.

Mitte kunagi varem pole Differt GP-etapil poodiumile mahtunud, aga nüüd pääses ta lausa finaali. Seal suutis ta Lehisega võrdselt võidelda esimese kolmandiku jagu, mis lõppes 2 : 2 viigiga. Teisel perioodil sai Lehis sisse kolmetorkelise vahe, kui puhkama mindi seisul 10 : 7. Kolmandal vormistas Lehis 15 : 11 seisuga GP-võidu.

Küll aga peaks Differtile GP-etapi teine koht tooma Eesti edetabelisse kopsakad punktid ja tõstma esikolmikusse, mis tähendaks võistkonnavõistlustel kohta Eesti epeenaiskonnas. Enne Doha etappi oli Differtil tabelis 57 ja Beljajeval 65 punkti, aga kuna Beljajevat kohal polnud, siis pääseb Differt temast tabelis mööda.

Maarjamaa piigad tegid seega Doha GP-etapist Eesti lahtised meistrivõistlused. Siiski tuleb mainida, et kohal polnud mitmeid tugevaid vehklemisriike - näiteks olid puudu Lõuna-Korea, Hiina, Venemaa ja Poola naised.