Euroopa meistriks kroonitud Rootsi meeskond.

Foto: EHF
Käsipall
31. jaanuar 2022, 13:10

Viimase sekundi karistusvise tõi Rootsile käsipalli EMi kulla

Eile kulmineerusid Budapestis 13. jaanuaril alanud Euroopa käsipallimeistrivõistlused. Põneva nädalavahetuse lõpetas Rootsi ja Hispaania finaal, kus rootslased võtsid 20-aastase vahe järel tiitli taas enda kätte.

Pronksimängus nägime olümpiafinaali kordust, kus lohutusmedali pärast võitlesid Taani ja Prantsusmaa. Võrdsete tiimide heitluses jäid lõpuks lisaaja järel 35 : 32 peale taanlased, kes pidid enamuse mängust hakkama saama oma parimate mängijateta, kui Mikkel Hansen ei olnud koosseisus ning Mathias Gidsel sai kohe esimestel minutitel vigastada.

Skandinaavlased panid sellega punkti hiilgavale aastale, kus võideti MM tiitel, olümpiahõbe ning nüüd EM-i pronks. 5. - 6. koha kohtumises alistas Norra 34 : 33 Islandi.

Tüüpilisele suurturniiri finaalile kohaselt ei olnud kohtumise käsipalli kvaliteet ehk kõrgeim, kuna võistkondadele oli tegemist juba üheksanda kohtumisega kahe nädala jooksul, kuid põnevust oli platsil selle eest rohkem kui küll. Terve matš kulges võrdsete heitluses, kus väravaid skooriti raskelt ning selgelt eelist ei osanud anda kummalegi.

Üks minut enne mängu lõppu oli seis 26 : 26 viigis ning rünnakuõigus Hispaania käes. Muidu ilusa mängu teinud hispaanlaste vanameister Joan Canellas aga tegi tehnilise vea ning see jättis rootslastele aja veel üheks rünnakuks. Skandinaavlaste treener võttis aja maha ja nii kui ta oli teinud korduvalt sellel turniiril, andis ta kõnevooru mängujuht Jim Gottfridssonile.

„Teeme liikumise paremalt ja vasakult ning joonemängija hoiab oma elu eest kinni kaitsjaid ja me tuleme Euroopa meistriks,“ ütles mees enne viimast rünnakut. Ja nii läkski. Rootsi teenis karistusviske, mille vaid nendeks platsile tulnud Niklas Eckberg realiseeris ning tõi oma riigi Euroopa meistriks.

Pärast sajandivahetuse ajal Euroopa käsipalli valitsenud Rootsi kuldset „Bengani poiste“ põlvkonda, kes viimati võitis EM-i 2002. aastal, said rootslased taas pjedestaali kõrgeimale astmele tõusta. Nende jaoks oli tegemist rekordit tähistava viienda kullaga Euroopa meistrivõistlustel.

Korduvalt turniiril väljakukkumise äärel kõikunud skandinaavlased suutsid siiski pidevalt sisu näidata ja mitmeid nappe võite võtta. „Pettumuse ja edu vahe on pallimängudes vaid sekundite küsimus,“ kommenteeris Gottfridsson pressiteates.

„Praegu ma ei suuda meie saavutust ajaloolisse konteksti panna, kuid homme, kui me oleme Rootsis ja miljonid fännid koos meiega rõõmustavad, siis saame aru, millega me hakkama oleme saanud,“ üritas rootslaste paremäär Niclas Ekberg võitu iseloomustada.

„Hetkel oleme kurvad ja pettunud, kuid mõne tunni või päeva jooksul kõik muutub. Ma olen meie tiimi üle väga uhke. Olen õnnelik, et saame koju naasta medaliga, kuigi see oleks võinud olla karva võrra kirkam,“ võttis kohtumise kokku hispaanlaste väravavaht Gonzalo Perez de Vargas.

Turniiri resultatiivseima mängija oli islandlaste Omar Ingi Magnussen, kes skooris 59 korda kaheksas mängus. Sama mees sai oma nimele ka enim sööte (1320). Rootsi edus suurt rolli mänginud Jim Gottfridsson valiti kõige väärtuslikuimaks palluriks. Kiireima viske eest vastutas järgmisel MM-i valikturniiril Eestile vastu astuv austerlaste Nikola Bilyk. Kõige pikemalt viibis platsil Islandi Björn Sigvaldi Gudjonsson, kelle arvele kogunes 463 mänguminutit.

All-Star võistkond:

MVP: Jim Gottfridsson (Rootsi) Parim kaitsja: Oscar Bergendahl (Rootsi)

Väravavaht: Viktor Gisli Hallgrimsson (Island) Paremäär: Aleix Gomez

(Hispaania) Paremsisemine: Mathias Gidsel (Taani) Mängujuht: Luc Steins

(Holland) Vasaksisemine: Mikkel Hansen (Taani) Vasakäär: Milos Vujovic

(Montenegro) Joonemängija: Johannes Golla (Saksamaa)

Lõppjärjestus: 1. Rootsi 2. Hispaania 3. Taani 4. Prantsusmaa 5. Norra 6. Island 7. Saksamaa 8. Horvaatia 9. Venemaa 10. Holland 11. Montenegro 12. Poola 13. Tšehhi 14. Serbia 15. Ungari 16. Sloveenia 17. Valgevene 18. Slovakkia 19. Portugal 20. Austria 21. Leedu 22. Põhja-Makedoonia 23. Bosnia ja Hertsegoviina 24. Ukraina